Zavřít reklamu

Softwarové beta verze jsou vždy plné překvapení. Hloubavější testeři obvykle narazí na stopy nebo zmínky například plánované funkce či neohlášené novinky. Děje se to víceméně pořád, neboť některé věci prostě není možné utajit. Poslední zveřejněná betaverze macOS Catalina například odkazuje na zcela nové a zatím neohlášené grafické čipy od AMD, které budou mít v budoucnu podporu.

Takto vypadá prostředí macOS 10.15 Catalina: 

V druhé vývojářské betaverzi macOS Catalina se objevilo několik zmínek o osmi doposud neohlášenými kartami od AMD. Všechny nesou označení „RX“ a „Pro“, sedm z nich pak „Vega 20“. Mohlo by tak jít o osm variant několika základních grafických čipů. Něco podobného se stalo u macOS Mojave, kdy také došlo k prozrazení některých budoucích GPU. V aktuálním případě jde o zmínky o kartách, které se na trh dostanou pravděpodobně v druhé polovině tohoto roku, společně s vypuštěním nové verze macOS a případné hardwarové aktualizaci vybraných Maců. Při detailním rozboru záznamů se ukazuje, že jsou nově objevené karty rozdělené do dvou kategorií, a to „RX“ a „Pro“. Šest karet se prezentuje jako variace na „Radeon RX Vega 20“ v různých modifikacích, dvě pak jako „Radeon Pro Vega 20“.

Mezi Radeony RX Vega by měly patřit následující karty (označené jako prototypy) :

  • Vega 20 GL XT WKS
  • Vega 20 GL XT Server
  • Vega 20 XTA
  • Vega 20 XLA
  • Vega 20 XTX
  • A jeden doposud nepojmenovaný model

 

Varianty na Radeon Pro Vega 20 mají pak sufix XTA a XLA. Zatím není zcela jasné, co všechno výše uvedené modely znamenají a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Ze zkratky WKS se dá usoudit, že jde o „workstation“, označení Server je pak také jasné. Dalo by se také předpokládat, že modely RX jsou určené pro běžné Macy, zatímco modely Pro pro nový modulární Mac Pro. Na druhou stranu je nejspíš poněkud zbytečné nabízet šest odlišných variant jednoho grafického čipu do běžných Maců a MacBooků.

Je také možné, že ona nepojmenovaná karta by mohla být založena na nové architektuře Navi, jejíž karty AMD odhalí již za necelé dva týdny. To jsou však jen spekulace. Čím více se budeme blížit k podzimní keynote, tím více informací prosákne na povrch. Nějaké střípky novinek by se mohly objevit také v průběhu července, na který AMD chystá produktovou ofenzivu a o jejich grafických kartách se opěr dozvíme něco navíc.

macos_10_15_catalina_Tapeta_fb

Dnes nejčtenější

.