Zavřít reklamu

Přestože se před pár lety zdála myšlenka výroby iPhonů či jiných produktů Applu jinde než v Číně mírně řečeno utopická, okolnosti uplynulých týdnů jí dávají čím dál reálnější obrysy. Kvůli obchodní válce mezi USA a Čínou totiž Applu nic jiného, než přesvědčit své dodavatele k přesunu jejich fabrik mimo tuto zemi, nezbývá. V opačném případě by se totiž musel smířit s dovozními cly na iProdukty, který by zřejmě zvýšila jejich koncové ceny. A jelikož by vyšší ceny znamenaly propad v prodejích, jeví se jako nejlepší varianta právě přestěhování výroby do jiných zemí, čímž se clům Apple elegantně vyhne. A jak se zdá, toho by chtěl docílit co možná nejrychleji. 

Podle asijského zpravodajského portálu Nikkei vede Apple v posledních dnech jednání s velkým množstvím svých dodavatelů, kteří působí v Číně, ve snaže přimět je k co možná nejrychlejšímu přesunu jejich fabrik mimo Čínu. Konkrétně má apelovat za to, aby na stěhování zhruba 15 až 30 % svých výrobních kapacit pro komponenty iPhonů vyčlenily daleko více peněz než původně chtěly. 

Přes stěhování nejede vlak 

Zdroje Nikkei tvrdí i to, že ve stěhování výroby hodlá Apple a jeho partneři pokračovat i v případě, že by se vztahy mezi Čínou a USA urovnaly. Do budoucna by totiž nemusela být Čína tak výhodnou pracovní silou, jakou je nyní. To by mělo být zapříčiněno především klesající porodností či zvyšujícími se náklady na pracovníky. S ohledem na tyto skutečnosti se tak dá s trochou nadsázky říci, že spor USA a Číny stěhování výroby do jiných částí světa spíše popohnal, nežli zapříčinil. 

Je naprosto jasné, že přesun výroby je náročný jak na finance, tak i na čas. Fabriky na výrobu komponentů pro iPhony či na jejich kompletaci jsou totiž skutečnými monstry, jejichž výstavba netrvá jen pár dní, nýbrž dlouhé měsíce. Někteří skeptici dokonce tvrdí, že stěhování může Apple a jeho partneři zdárně dokončit i za tři roky. Vzhledem k tomu, jaké tajnosti kolem tohoto tématu panují, jsou však podobné předpovědi spíše zbytečné. 

Foxconn

Dnes nejčtenější

.