Zavřít reklamu

Přestože ještě před pár lety bychom se zprávám o stěhování výroby Apple produktů z Číny nejspíše zasmáli a označili je za nepravdu, nyní je situace zcela opačná. Obchodní válka, kterou rozpoutal americký prezident Donald Trump mezi USA a Čínou, totiž nedává Applu a jeho partnerům prakticky žádné jiné možnosti, než výrobu přesunout právě z Číny. V opačném případě by totiž hrozilo razantní zdražení produktů, které by mohlo být pro jejich prodeje smrtelné. 

Velké stěhování začíná nyní nabírat na čím dál větších obrátkách. Jeden z hlavních dodavatelů Applu – Pegatron – totiž nyní uzavřela v Indonésii s tamním ministerstvem průmyslu memorandum o tom, že v zemi investuje částku v rozmezí 695 milionů dolarů až 1 miliardy dolarů právě do výstavby fabrik na Apple produkty. Ty by měl v zemi alespoň ze začátku kompletovat s místní společností PT Sat Nusapersada. Poměrně zajímavé je, že agentura Reuters, která se zprávou přišla, tvrdí, že v zemi vyrostou fabriky na výrobu čipů. Pegatron je však zaměřen převážně na kompletaci iPhonů. Buď jsou tedy zdroje Reuters nepřesné, nebo si Pegatron ukousl další sousto, kterým bude chtít spolupráci s Applem ještě více utužit. 

Zatímco nad čipy visí otazníky, nad dalším produktem, který by měl v Indonésii vznikat, již nikoliv. Náměstek indonéského ministra průmyslu se totiž nechal slyšet, že by v zemi měly podle plánů vznikat i komponenty pro MacBooky. Jedná se však o dlouhodobý plán, jehož realizace je ještě zatím daleko. Toto tvrzení tak alespoň potvrzuje to, že se s výrobou v Indonésii počítá zřejmě dlouhodobě a nikoliv jen přechodně, jak se někteří analytici v minulosti domnívali. Vše však samozřejmě ukáže až čas. 

Foxconn

Dnes nejčtenější

.