Zavřít reklamu

Před pár hodinami jste se mohli na našem webu dozvědět o poměrně zajímavém plánu Applu na odkup divize datových modemů od Intelu. Pokud se tento obchod uskuteční, Apple by z něj mohl velkou měrou těžit především při vývoji vlastního datového modemu, na kterém údajně již nějakou dobu pracuje, díky čemuž by se tak mohl osamostatnit od dodavatelů o poznání dříve. Na světlo světa se nyní dostalo, že v uplynulých měsících dokonce již začal pomalu přetahovat zaměstnance Intelu. Jeho první posilou se stal Umashankar Thyagarjan, který vedl posledního tři a půl roku z pozice ředitele oblast projektového inženýrství pro 5G. 

Datové modemy od Intelu nalezneme i v letošních iPhonech 11, které budou takto vypadat: 

Podle zdrojů portálu The Telegraph byl Thyagarjan pro Intel jednou z nejdůležitějších osob v oblasti modemů. Údajně totiž například sehrál klíčovou roli při vývoji LTE modemu pro iPhony 2018. Pracoval ale též na vylepšené verzi tohoto modemu, která má tepat v iPhonech pro letošní rok. Práce na něm však ukončil zhruba v únoru, kdy z Intelu přeběhl k Applu, ve kterém podle jeho profilu na LiknedIn pracuje na čipové architektuře. 

Důležitost Thyagerjana dokládají i spekulace o tom, že to byl právě jeho odchod, který mimo jiné zapříčinil stažení Intelu ze světa 5G modemů pro smartphony, což oznámil krátce po uzavření míru Applu s Qualcommem. Je tedy naprosto jasné, že kalifornský gigant získal do svých řad skutečného experta, který by mohl při vývoji jeho vlastních modemů sehrát klíčovou roli. Na druhou stranu, v minulosti se již objevilo spoustu podobných zpráv o přetažení expertů z nejrůznějších společností do Applu, avšak ani přesto analytici nevěří, že by se mu podařilo jeho modemy dokončit v brzké době. 

Kromě datových modemů by si Apple rád v budoucnu vyráběl i své vlastní displeje či čipy pro správu napájení. V brzké době bychom se též měli dočkat příchodu prvních Maců s procesory z jeho dílny, na kterých též několik let usilovně pracuje. Pokud by se osvědčily i ty, v budoucnu by se Apple jistojistě odklonil od Intelu i v tomto odvětví, což by pro něj znamenalo další velkou nepříjemnost. Zatím však nemá cenu předbíhat. 

logo Intel

Dnes nejčtenější

.