Zavřít reklamu

Že Apple pracuje na vlastním mobilním datovém modemu není díky spoustě úniků informací již několik měsíců žádné tajemství. Podle všeho však zatím příliš daleko není a jeho vlastní modemy se tak v iPhonech objeví nejdříve za pár let. S tím se však zřejmě Apple nechce smířit a snaží se vymyslet plán, jak je do nich dostat dříve. Podle zdrojů The Wall Street Journal například koketuje s myšlenkou odkupu modemové divize od Intelu, čímž by vývoj vlastních modemů znatelně urychlil.

V loňských iPhonech nalezneme modemy výhradně od Intelu:

Podle zdrojů je výrobce čipů stále otevřen provedení celého obchodu a momentálně hledá jakékoliv strategicky výhodné alternativy. V nedávném rozhovoru s výkonným ředitelem Intelu, Bobem Swanem, bylo dokonce potvrzeno, že prodej celé divize by byl dokonce pro společnost výhodný. Podle slov analytika Patricka Moorheada, který je ředitelem technologické firmy Moor Insights & Strategy, se totiž na výrobě mobilních modemů objevuje každý rok ztráta, která dosahuje až 23 miliard korun. Pokud by skutečně došlo k celkovému prodeji, jeho součástí by taktéž bylo kompletní portfólio se všemi patenty, zaměstnanci a veškeré návrhy zmiňovaných modemů. Dříve v tomto měsíce taktéž Intel vydal oznámení o tom, že ukončuje vývoj 5G modemů. To vyšlo jen pár hodin po ukončení soudních sporů mezi Applem a Qualcommem, kdy taktéž byla mezi těmito společnostmi dojednána zcela nová dohoda.

Apple chtěl původně použít 5G modemy od Intelu pro své iPhony na rok 2020, avšak podle několika zdrojů není známý výrobce procesorů schopen splnit tento termín. Ve včerejším rozhovoru taktéž Swan potvrdil, že nová dohoda mezi Applem a Qualcommem byl důvod, proč se rozhodli ukončit vývoj svých vlastních 5G modemů.

Jak by mohl vypadat iPhone XI:

Uvidíme, jak se tedy celá situace nakonec vyvine. Pokud se však chce Apple v brzké době v tomto ohledu osamostatnit, tedy znovu odtrhnout od Qualcommu, byl by nákup divize od Intelu rozhodně logický. Je však jasné, že se jedná o skutečně velkou investici, která se pravděpodobně bude rodit velmi dlouho. Ale kdo ví.

intel-5g-modem-fb

Dnes nejčtenější

.