Zavřít reklamu

Ačkoli se Apple před pár dny vymanil ze soudního sporu s Qualcommem, který by byl v tomto směru největší vůbec, neuplyne pár dní, aby zase musel zamířit k soudu kvůli jinému sporu. Apple čelí žalobě, v níž je obviňován z podvodů s cennými papíry. V žalobním návrhu se tvrdí, že Apple učinil nepravdivá prohlášení a neposkytl patřičné informace o svých obchodních vyhlídkách, což vedlo k uměle nafouknuté ceně akcií a tedy k jejich následnému pádu.

Apple podle žalobců například neinformoval o záměru vytvořit program na výměnu baterií, který se uskutečnil v minulém roce a zapříčinil tak nízké prodeje vlajkových modelů v posledním čtvrtletí roku 2018. Dále je Apple obviňován ze zatajení informace o snížených cenách zakázek dodavatelů. Apple se horšími prodeji iPhonů netajil a šel s pravdou ven. Když tuto skutečnost oznámil, akcie klesly během z 2. na 3. ledna letošního roku o 15 dolarů na 142,19 dolarů za akcii (zhruba 3270 korun). Historické maximum ceny jablečné akcie přitom bylo 232 dolarů (zhruba 5300 korun).

Žalobu podal zaměstnanecký penzijní fond v Roseville, který se domáhá náhrady škody jménem lidí, kteří si koupili akcie Applu v období mezi 2. listopadem 2018 a 2. lednem 2019. Tim Cook a Luca Maestri jsou v žalobě uvedeni jako žalovaní. Mohlo by se jednat o velice zajímavý soudní spor. Totožnou žalobu podala v následujících dnech po výše zmiňované i další advokátní kancelář. V příštích měsících tak možná uvidíme další velice zajímavý spor.

soudcovske kladivko

Dnes nejčtenější

.