Zavřít reklamu

Shenzenský výrobce elektronických součástek podal žalobu na společnost Apple. Prohlašuje v ní, že povinný certifikační program cupertinské firmy je formou nekalé soutěže na trhu s datovými kabely.

Společnost Pisen, která prodává technologické doplňky jako datové kabely, nabíječky nebo například powerbank, uvedla na svém účtu na sociální síti Weibo, že pekingský úřad pro duševní vlastnictví žalobu přijal. Firma Pisen po Applu požaduje, aby zastavil své „neférové“ obchodní praktiky, a jako nominální kompenzaci ekonomických ztrát požaduje 1 juan. Podle společnosti Pisen povinný certifikační program společnosti Apple nezaručuje bezpečnější produkty, ale poškozuje spravedlivou soutěž na čínském trhu s elektronickými komponenty.

Zmíněný program Applu můžete znát také jako „made for iPod/iPhone/iPad“. Pro cupertinského giganta se jedná o výnosný byznys, pro výrobce doplňků třetích stran to ale znamená vysoké poplatky za certifikaci jejich produktů. Na poškození, které u Apple produktů vznikne vinou používání necertifikovaných doplňků, se nevztahuje záruka.

Při podání žaloby společnost Pisen uvedla, že Apple opakovaně podával stížnosti na čínské platformy e-commerce, v nichž tvrdil, že firma Pisen porušila patenty Applu, získané v Evropě, což vedlo k odstranění produktů společnosti Pisen z těchto platforem.

Při podání na soud Pisen řekl, že Apple opakovaně podal stížnosti na platformy elektronického obchodování v Číně, když tvrdil, že společnost Pisen porušila patenty společnosti Apple, které byly získány v Evropě, což vedlo k odstranění produktů Pisen z těchto platforem. Apple podle prohlášení společnosti Pisen opakovaně zamítl její žádost o certifikaci, aniž by uvedl důvody. Společnost Pisen prohlašuje, že Apple využívá své dominantní pozice na trhu k porušení čestné soutěže.

„Apple je jednou z největších společností na světě. Ale velké společnosti by neměly dělat věci, které poškozují spotřebitele,“ uvedl v prohlášení předseda společnosti Pisen Zhao Guocheng. Apple ale není jedinou společností, která pro výrobce třetích stran zavádí povinný certifikační program – v technologickém průmyslu se jedná o celkem běžnou praxi.

„Pro drobné a střední čínské výrobce doplňků je běžné nezapojit se do certifikačního programu, protože poplatky, spojené s certifikací, jsou vysoké, ale u velkých společností, jako je Pisen, je celkem neobvyklé pozorovat opakovaně podávané a opakovaně zamítané žádosti o certifikaci,“ uvedl Zhao v rozhovoru pro South China Moning Post.

Pisen patří mezi největší výrobce datových kabelů v Číně a je populární zejména díky svým nízkým cenám v porovnání s certifikovanými produkty, prodávanými prostřednictvím oficiálních kanálů společnosti Apple. Ta se zatím k žalobě nijak nevyjádřila.

Apple Court fb

Zdroj: BusinessInsider

 

Dnes nejčtenější

.