Zavřít reklamu

Prezident TuneCore, Jeff Price uviedol na svojom blogu informácie o nedávno spustenej službe iTunes Match, ktorej podstata spočíva v legalizovaní celej vašej hudobnej knižnice za poplatok 24,99€. Podľa spomenutého prezidenta činia platby za autorské práva, behom prvých dvoch mesiacov od spustenia iTunes Match sumu prekračujúcu 10,000 dolárov. Jeff Price tvrdí, že sa jedná o zázračné peniaze, ktoré zarobila spoločnosť Apple pre držiteľov autorských práv, obrazne povedané „z ničoho“. Na blogu sa píše aj jednoduchý princíp, ako služba v skutočnosti zarába:

„Človek má pieseň na jeho pevnom disku v počítači. Po kliknutí mu pieseň začne hrať. No nikto za to nedostane zaplatené. Tá istá osoba zaplatí 25 dolárov za iTunes iMatch. Teraz klikne na rovnakú pieseň a hrá ju cez službu iTunes. Ale v tomto prípade dostanú zaplatené držitelia autorských práv na danú pieseň.“

itunes_match

Pre server MacRumors však Jeff Price uviedol ďalšie informácie, ohľadom príjmov zo spomenutej služby. Údajne zo ziskov iTunes Match dostáva Apple len 30% a zvyšných 70%, je prerozdelených medzi nahrávacie spoločnosti, ktoré dostávajú 88% a len prebytočných 12% ide hudobníkom. Dôležité je spomenúť, že tieto odmeny sú rozdelené medzi umelcami podľa toho, koľko krát je ich pieseň prehratá pomocou iTunes Match. Každopádne nebolo presne povedané či pri každom, teda aj opakovanom prehratí jednej piesne, vypláca Apple peniaze. Alebo či je to nejakým spôsobom obmedzené, prípadne viazané na Apple ID.

*Zdroj: Macrumors, TuneCore Blog

Dnes nejčtenější

.