Zavřít reklamu

itunes10_logoApple rokuje s hudobnými vydavateľstvami o zvýšení kvality piesní, ktoré sú ponúkané v iTunes Store. V iTunes Store momentálne môžete nájsť skladby vo viacerých kvalitatívnych variantoch, za ktoré si Apple pýta rozličné sumy. Najlacnejšie (a teda aj najnekvalitnejšie skladby) sú v iTunes Store ponúkané za 69 centov, kvalitnejšie za 99 centov, a tie najkvalitnejšie sú samozrejme najdrahšie. Tie sú ponúkané za 1,29 dolára. Aktuálne piesne nachádzajúce sa v iTunes Store sú 16-bitové súbory, aj keď originál sú vydávané 24-bitové.

Tieto 24-bitové súbory sú neskôr skomprimované na už spomínaných 16-bitov. To sa Apple snaží zmeniť a piesne ponúkať v kvalitnejších 24-bitoch, tak ako by boli priamo od hudobného vydavateľa. S novými typmi skladieb by iTunes problém nemal mať, pretože hudbu takéhoto formátu už dlhšiu dobu podporuje. S podporou by problém nemala mať ani väčšina počítačov, či už Macov alebo klasických PC-čiek. Ale je tu jedno veľké ALE, ktoré nepoteší nejedného milovníka kvalitnej hudby. Najväčším problémom je, že tento formát nepodporuje väčšina hudobných prehrávačov a niektoré počítače. Podľa Jimmyho lovina, predsedu Universal Music Group’s Interscoe-Geffen-A&M, Apple by mohol použiť tento 24-bitový formát hudby už v nasledujúcich generáciach  iPodov a iPhonov, ktoré by boli schopné prehrávať kvalitnejšiu hudbu a priniesť lepší hudobný zážitok za rovnakú cenu.

black-white-guitar-music2

Apple už v minulosti zvýšil kvalitu hudby ponúkanej v iTunes Store, a to pred pár rokmi, konkrétne v roku 2007 spolu s vydaním nového iTunes 7.2 a iTunes Plus. V roku 2009 sa iTunes Plus stal štandardom a od vtedy sú skladby ponúkané v tejto kvalite. Zvýšenie kvality by bolo od Apple celkom logickým krokom, hlavne z dôvodu, aby si udržal vedúce postavenie na trhu nielen v USA. Konkurencia začína narastať a Apple sa logicky snaží držať popredu pred ostatnými poskytovateľmi online hudby, ktorých stále pribúda a pribúda. Spolu s novou a kvalitnejšou hudbou by sme sa hádam už aj my mohli dočkať iTunes Store v SR a ČR, ktorý je však ešte stále v nedohľadne. Raz sa možno dočkáme …

Dnes nejčtenější

.