Zavřít reklamu

Možná tím většinu z vás překvapím, tedy alespoň to si myslím po přečtení komentářů, ale mě osobně se dnešní keynote skutečně líbila. Ne snad tak její zpracování a množství herců, kteří dlouhé desítky minut mluvili v podstatě o ničem, ale služby, které Apple ukázal světu, skutečně stojí za to. Apple je totiž odjakživa o zážitcích a k těm nejlepším zážitkům na světě nám nestačí pouhé produkty, potřebujeme služby a funkce a těch nám dnes Apple nadělil skutečně ohromné množství. Vše do sebe navíc krásně zapadá a produkty které máme již dnes v kapsách dostanou zase o pořádný kus větší možnosti.

To, co se mi líbí ze všeho nejvíc je pochopitelně Apple TV, tedy přepracovaná aplikace Apple TV, ve které již nebudeme muset platit za jednotlivé služby, filmy nebo pořady, ale zkrátka budeme sledovat to, co se nám chce bez toho, aniž by nás někdo omezoval další registrací, předplatným nebo nutností kupovat jednotlivý film. Za posledního půl roku jsem si totiž oblíbil HBO GO, které mě po dlouhých letech opět donutilo večer alespoň párkrát do týdne zapínat televizi a skutečně se podívat na to, co mě baví. Nyní budu mít tuto možnost v daleko širší míře a upřímně řečeno, když si vezmu, kolik stojí obyčejná kabelovka bez TV archivu, pak bych za podobnou službu neváhal platit cokoli do tisíce korun měsíčně. Přece jen, pokud půjdu měsíčně na dva filmy do kina, předplatím si HBO Go a k tomu ještě například kabelovku, jsem na stejné ceně a stále ve srovnání s Apple TV budu mít jen velmi omezený zážitek. Zde tedy obrovský palec nahoru!

Co už mi osobně až takový smysl nedává je předplatné her. Za prvé si nedovedu představit, kolik ze sto her bych si dokázal měsíčně zahrát, respektive na kolik z nich bych si uměl najít čas. Za druhé mi vadí pojetí, jakým Apple službu představil světu. App Store totiž pro mě byl o tom, že i obyčejný člověk, který neuměl ani příliš dobře programovat, mohl ze dne na den prorazit se svou hříčkou typu Flappy Birds a ovládnout svět. Právě objevování podobných her a hříček se mi vždy líbilo a dávalo mi smysl. Arcade je pro skutečné hráče a přijde mi zvláštní prezentace, kde Apple sám uvádí, že se bude jednat o hry, o kterých vývojáři sami jen snili a až díky spojení sil s Applem je mohli přivést k životu. Znamená to tedy, že budou mít vývojáři v rámci Arcade jiné, lepší možnosti než ti ostatní nebo že jim jen vývojáři přímo z Applu dokázali poradit jak využít stávající technologie na 110%? Ať tak či onak, pro mě osobně Arcade příliš smysl nedává a mít rozehraných pár her jsem měl naposledy na základce, natož pak pár desítek her. Chápu však, že především pro děti bude Arcade rozhodně perfektní volbou a rodiče budou mít jistotu, že pokud službu předplatí, nebudou již muset investovat ani korunu navíc za různé in-app nákupy a tak dále.

Naopak News je jedna z věcí, u kterých musím opět litovat toho, že nejsem Američan. Když jsme se totiž dnes ráno v redakci bavili o tom, co by tato služba mohla nabízet, byl jsem trošku skeptický. Říkal jsme si, že přece nikdo nebude číst více než 5 časopisů měsíčně a ty většinou dohromady nestojí ani těch deset dolarů, které si Apple účtuje. To jsem však ještě netušil, že se opět ukáže na scéně ono známe Think Different. Najednou totiž bude jedno z jakého časopisu si čtete článek, Apple vám jej naservíruje na stříbrném podnose na základě toho, o co se zajímáte a co rádi čtete. Bude jedno zda je z Times nebo Future, zkrátka bude na základě vašich informací určený pro vás a vy si jej budete mít možnost přečíst. Nikdo od vás neočekává, že budete číst celé časopisy, budete si zkrátka číst ty nejzajímavější články určené přímo pro vás.  Pro mě osobně jedna z nejzajímavějších věcí dnešního večera a mohu jen a jen litovat, že není služba dostupná také u nás.

Poslední novinkou večera je Apple Card, kterou si u nás sice také nevyzkoušíme, ale rozhodně se jedná o zajímavou revoluci v bankovnictví. Nejbezpečnější, nejcitlivějším, nejpřehlednější a nejvyužitelnější karta na světě. Tak ji Apple prezentoval a já mu nemám nejmenší důvod nevěřit. Ano, sice je ve hře stále klasická banka, navíc ta která stála na počátku samotné finanční krize, ale služba jako taková je skutečně promyšlená do posledního detailu. Cash back na úrovni 2%, který Apple nabízí, přehled přímo v aplikaci, propojení money managmenty a tak dále. To vše je to, co dnešní banky stále ještě nemají nebo jen velmi omezeně. Apple Card vypadá jako z jiného světa a tentokrát skutečně věřím Timovi a všem okolo něj, že to se mnou jako se zákazníkem myslí dobře a chtějí mi dopřát technologie i v segmentu, který byl doposud velmi zastaralý. Samozřejmě se jedná jen o kartu, ke které budete muset mít účet u jisté banky, otázkou pak je zda u té jisté banky získáte také hypotéku, pojištění, úvěr, investiční možnosti a tak dále, to však Američané příliš neřeší a s jejich 20 kreditkama v peněžence jim jedna navíc rozhodně neublíží a vrhnou se po ní.

apple-event-tv-1

Dnes nejčtenější

.