Zavřít reklamu

Ovládání uživatelského rozhraní jablečných operačních systémů by v budoucnu mohlo být ještě jednodušší. Apple si totiž zaregistroval patent s nejasným názvem „Elektronická zařízení s kompenzací orientace“, který hovoří o technologii detekce očí. V budoucnu by se tedy zařízení s operačními systémy iOS, watchOS nebo macOS mohly dát ovládat i očima uživatele.

Snímání očí by měly zajišťovat přední kamery, přes které by se detekce očí zprostředkovávala. Dopomoct by mohly i snímače detekce pohybu, které by měly na starost sledovat orientaci zařízení vůči uživateli, díky čemuž by mělo být ovládání očima ještě přesnější. V patentové přihlášce totiž Apple poznamenává, že spousta elektronických zařízení má displeje, reproduktory, mikrofony a další komponenty, jejichž výkon se může odlišovat v závislosti na jejich orientaci vůči uživateli. Jako příklad Apple uvedl barvu pixelů displeje při různém úhlu pohledu nebo pohyb telefonu při přehrávání hudby. Je tedy jasné, že i on počítá s tím, že přední kamery nemusí fungovat při snímání očí pro ovládání systému zcela dokonale.

Text patentové přihlášky nám o přesném fungování a použití technologie samotné příliš neříká. Ačkoli jde už o pátý patent Applu, který se zabývá problematikou technologie detekce očí, jeho použití je v několika příštích letech spíše nepravděpodobné. Také je třeba připomenout, že Apple vlastní spousty patentů, u kterých nikdy není jisté, zda se skutečně v produktu technologického giganta někdy objeví.

Dovedete si představit ovládat iOS očíma?

A jaká vylepšení byste viděli rádi u budoucích iPhonů vy? Je podle vás ovládání telefonu očima přesně tím, co iPhonu nyní chybí, nebo je tato vychytávka naopak zbytečnost, kterou by měl Apple nasadit až poté, co dotáhne k dokonalosti důležitější věci?

iPhone-fb

Dnes nejčtenější

.