Zavřít reklamu

Macy představené v posledních několika měsících přináší několik velmi zajímavých vylepšení v čele s čipem T2, který se stará mimo jiné o maximální bezpečnost uživatele Macu. Tato novinka má však svým způsobem i stinnou stránku, se kterou se setkáte v případě nutnosti opravy vašeho počítače.

Před pár týdny unikl Applu interní dokument hovořící o softwarových zámcích v Macích, které zabraňují neautorizovaným opravám. Tuto skutečnost pak Apple včera potvrdil i portálu The Verge s tím, že se s nemožností opravy servisy třetích stran mohou zákazníci setkat právě u Maců s T2 čipem. Po opravě některých částí Macu je totiž nově potřeba spustit speciální konfigurační software. Pokud to však servis neučiní, Mac by měl být po jeho zásahu nefunkční. 

Bezpečnostní čip T2 naleznete i v novém MacBooku Air:

Ačkoliv není v tuto chvíli přesně jasné, jaké opravy si spuštění konfiguračního softwaru vyžádají, podle Applu bude stoprocentně potřebný při opravě logické desky či Touch ID. Drobnější opravy by se ale mohly teoreticky bez nutnosti softwarové konfigurace obejít. 

Poměrně zajímavé je i to, že Apple nechtěl komentovat otázku, zda se k nasazení tohoto opatření rozhodl už s příchodem iMacu Pro v loňském roce či tuto politiku zavedl až nedávno. Vzhledem k tomu, že jsme však o ničem podobném v souvislosti s iMacem Pro v minulých měsících neslyšeli, je však poměrně pravděpodobné, že se skutečně jedná o novinku starou maximálně několik měsíců. 

apple_chip_t2_Fb

Dnes nejčtenější

.