Zavřít reklamu

Při včerejším spuštění prodejů extrémně výkonných iMaců Pro potvrdil Apple integraci jedné velmi zajímavé vychytávky. Donedávna se totiž spekulovalo o tom, že se v novém iMacu dočkáme druhé generace dedikovaného čipu T2. A právě to se dnešním dnem stalo skutečností.

“Téčkový” čip se v jablečném počítači objevil poprvé vloni. Tehdy jej Apple implementoval do MacBooků Pro s Touch Barem, který byl čipem T1, tedy první generací, spravován. Krom Touch Baru se však čip staral i o další operace, mezi které patřila hlavně bezpečnost a vše ohledně Touch ID. A v podobných šlépějích jde i T2.

Nedobytná pevnost

Krom správy SSD disků, vyvážení bílé barvy, přední kamerky či zvuku je totiž velkou zbraní čipu T2 právě zabezpečení. Podle dostupných informací lze totiž díky němu vytvořit z iMacu Pro prakticky nedobytnou pevnost. Vše lze nastavit ve speciálním pragramu Startup Security Utility, který vytvořili vývojáři speciálně pro iMac Pro. To, jakou míru zabezpečení vašemu iMacu poskytnete, je však čistě na vás.

“Představujeme čip Apple T2, druhou generaci našeho vlastního silikonu v Macu. Integruje v sobě několik řadičů, které jsou i v jiných počítačích Mac – řadič řízení systému, obrazový signálový procesor, řadič zvuku a řadič SSD úložiště. Je ale navržen novým způsobem, a tak dává Macu nové možnosti. Třeba ve spojení s kamerou FaceTime HD se obrazový signálový procesor čipu T2 stará o dokonalejší mapování tónů, lepší ovládání expozice a automatickou expozici a rovnováhu bílé na základě rozpoznávání obličeje. iMac Pro je také díky čipu T2 lépe zabezpečený. Jeho koprocesor Secure Enclave je základem nového šifrovaného úložiště a bezpečného startování systému. Data na SSD úložišti jsou šifrována vyhrazeným AES hardwarem bez jakéhokoliv vlivu na výkon SSD. A procesor Intel Xeon se může stoprocentně věnovat výpočetním úlohám. Bezpečný start brání neoprávněnému zásahu do softwaru na nejnižší systémové úrovni a zaručuje, že se při zapnutí počítače zapne jen důvěryhodný software operačního systému Apple,” popisuje čip Apple na svých stránkách.

Vypadá to tedy, že se Apple při vývoji nejvýkonnějšího (a nejdražšího) iMacu v historii, snažil dotáhnout opravdu každičký detail k dokonalosti. Na druhou stranu se však není čemu divit. Počítač s podobnou cenovkou si totiž zvláštní péči, která spočívá právě v dotažení každého detailu do konce, rozhodně zaslouží. To, zda se Applu však podařilo opravdu vše absolutně dokonale, ukáže až čas. Snad nás tedy iMac Pro nezklame. Očekávání, která mu předcházela, byla totiž obrovská. Ostuda, kterou by si Apple případným nezdarem připsal, by však nejspíš byla ještě větší.

iMac Pro FB

Dnes nejčtenější

.