Zavřít reklamu

Jak už to bývá zvykem, jen pár desítek hodin po zahájení prodejů nových produktů se společnost iFixit pustila do jejich rozebrání. Jako první si vzala tato společnost „na paškál“ nový MacBook Air, díky čemuž si i my můžeme udělat parádní obrázek o vnitřním uspořádání jeho komponent.

Fotky z představení MacBooku Air 2018:

Nové „Airko“ disponuje klávesnicí, kterou můžeme znát z nejnovějších MacBooků Pro – butterfly třetí generace se silikonovou membránou. Nyní se ale pojďme podívat na tu zajímavější část, která se skrývá „pod kapotou“, respektive pod zadním víkem nejnovějšího Airu. Do nového MacBooku Air se dostanete pomocí speciálního pentalobe šroubováku, který je určený na šroubky nesoucí stejný název. Po odklopení si můžete všimnout především masivní baterie, která zabírá opravdu velkou plochu. Mimo baterie si také můžete všimnou větráčku, logické desky, dvojice velkých reproduktorů a heatsinku.

iFixitu to samozřejmě nestačilo a rozebral i celou základní desku. To nám dalo možnost vidět nový T2 bezpečnostní čip, Thunderbolt 3 řadič od Intelu, úložiště od SanDisku a paměti RAM od SK Hynix. Nový MacBook Air je dle iFixitu na opravu vcelku jednoduchý a Apple se dokonce záměrně snažil, aby každá oprava byla opravdu otázkou chvilky. Toto tvrzení se opírá o fakt, že pod baterií se skrývají z iPhonů známá „kouzelné lepítka“, které můžete jednoduše odstranit.

Každopádně moc nepočítejte s tím, že byste opravy MacBooku Air prováděli doma na koleni. Apple se sice snažil, aby byla oprava jednoduchá, avšak pouze pro své zaměstnance, kteří disponují příslušným nářadím k jednoduché opravě. Zajímavou novinkou je, že Touch ID v MacBooku Air je taktéž vyměnitelné a není nutné, aby se kvůli jeho selhání měnila celá základní deska – avšak v tomto případě musí MacBook projít různými diagnostikami od Applu.

Rozebrání MacBooku Air 2018 na fotkách:

I když je nový MacBook od Applu jednodušší na opravu, iFixit si nebral servítky a v jeho hodnocení opravitelnosti mu udělil pouhé 3 body z 10. Nízké hodnocení je uděleno především za nutnost odpojení mnohých komponentů pro různé typy oprav. A pokud přemýšlíte nad tím, že byste si v budoucnu v MacBooku Air vylepšili paměti RAM nebo úložiště, tak na to rovnou zapomeňte. Obě tyto součástky jsou totiž napevno spájeny se základní deskou.

ifixit macbook air

Dnes nejčtenější

.