Zavřít reklamu

Maloobchodní prodejny Applu vyrůstají po celém světě a je jich čím dál tím více. Obyvatelé Stockholmu ale budou mít nejspíš naopak o jeden Apple Store méně. Proč městská rada zakázala výstavbu nové stockholmské maloobchodní Apple prodejny?

Stockholmský Apple Store měl vyrůst v Kungsträdgården – královské zahradě – jednom z nejstarších historických parků v centru švédské metropole. Vznik městského parku, který se nachází naproti královskému paláci, se datuje do první poloviny patnáctého století, a jedná se o jedno z nejpopulárnějších míst ve městě. Myšlenka Apple Storu ale zas tak populární nebyla. Předchozí městská rada jeho výstavbu v roce 2017 původně schválila, setkala se ale s odporem ze strany veřejnosti – místním se myšlenka vybudování ultramoderní jablečné prodejny v historickém parku, kde se často konají veřejná setkání a koncerty, nezamlouvala.

Takhle vypadá první švédský Apple Store na fotografiích z TechCrunch:

Výrazným problémem bylo využití veřejného prostoru soukromou organizací. Komercionalizace veřejného prostru obyvatelům Stockholmu nevadí, pokud jde o restaurace či kavárny, s prodejnou ale měli problém. „Když jsem o tom slyšel, pomyslel jsem si, že je to nemožné,“ uvedlo pro The Guaridan Göran Folin, člen ekologicky-aktivistické skupiny Alterativ Stad. „Městské parky jsou ve Stockholmu tak trochu posvátné. Nemůžete  privatizovat park,“ dodal. Podle leadera stockholmských křesťanských demokratů je usídlení Apple prodejny v metropoli zcela v pořádku, Kungsträdgården je nicméně špatnou volbou.

Ani jinde ve světě není výjimkou, že se veřejnost staví na odpor vybudování Apple prodejny na jistých místech. Protestovalo se například proti vystavění Apple Storu na Federation Square v australském Melbourne.

Kungsträdgården

Dnes nejčtenější

.