Zavřít reklamu

Na kávu či dort do útulné kavárny si čas od času zajde rád snad každý z nás. Stejně, jako bereme za samozřejmost tuto návštěvu, vnímáme jako zcela přirozené i to, že při odchodu u obsluhy zaplatíme útratu ať už hotově, či kartou. Dokážete si ale představit, že by nutnost placení odpadla a vy si kafe a dort zasloužili jen díky vyplnění dotazníku? Ve Shiru Cafe ležícím v Rhode Isladn v USA ano. 

Shiru Cafe na první pohled ničím z řady běžných kaváren nevybočuje. Nachází se nedaleko univerzity, díky čemuž je její klientela tvořena především pedagogy a studenty. A právě na těch postavilo Shiru Cafe svůj byznys. Zatímco učitelé svou útratu platí zcela standardní cestou, studenti za sebe platí svými osobními daty. Ty společnosti provozující kavárnu poskytnou skrze krátký dotazník, do kterého vyplní své jméno, email, zájmy a podobné věci. Tato data následně společnost předává velkým společnostem, které jsou díky nim schopny lépe cílit reklamu skrze všechny možné platformy. A jen tak pro zajímavost – “sponzory” kavárny jsou například věhlasné automobilky Nissan a Susuki či Gatesův Microsoft. 

Dobrou kávu si můžete vychutnat i v návštěvnickém centru v Apple Parku: 

Kdybyste kavárnu navštívili, krom baristů se v ní setkáte i se zaměstnanci, jejichž úkolem je studentům vyplňujícím dotazník přiblížit firmy, které budou jejich data využívat. Právě to může být ale čas od času pro některé studenty kamenem úrazu. Podle dostupných informací totiž mezi firmami, které službu využívají, naleznete i několik “známých jmen”, které se nechvalně proslavily nekalými finančními machinacemi. Někteří studenti už proto bijí na poplach a své kamarády vyzývají k bojkotu. Ti si z nich ale příliš hlavu nedělají, jelikož podle mnohých z nich jsou data, která společnostem poskytnou, stejně velmi jednoduše dohledatelná na internetu. 

Že je tento koncept bezplatných kaváren zdařilý dokládá i fakt, že jejich provozovatel plánuje rozšíření poboček do dalších zemí. Nechme se tedy překvapit, zda se přiblíží i k našim hranicím či je dokonce překročí. Pokud by se tak ale skutečně stalo, měli byste na takto zaplacenou kávu či dort vůbec chuť? 

coffee apple

Dnes nejčtenější

.