Zavřít reklamu

Pokud jde o produkty společnosti Apple, stalo se pravidlem, že jsou až do svého oficiálního oznámení velkou neznámou. Jablečná společnost je proslulá svým tajnůstkářstvím, a proto jsou fanoušci až do poslední chvíle odkázáni na nejrůznější koncepty a úniky. Existuje ale jedno místo na světě, které se o nových produktech dovídá se značným předstihem – Jamajka.

Je to proto, že ještě před odhalením nových produktů Apple na Jamajce vyřizuje náležitosti, spojené s ochrannou známkou. Stalo se tak v případě Siri, Apple Watch, macOS, a několika tuctů dalších hlavních jablečných produktů, a to měsíce před tím, než byly příslušné dokumenty vyřízeny „doma“ ve Spojených státech. Apple není jedinou společností, která tento způsob registrace ochranné známky praktikuje – daleko od Silicon Valley své ochranné známky podává například také Google, Amazon či Microsoft. Kromě Jamajky se místem tohoto „úřadování“ stává třeba Island, Jižní Afrika nebo Trinidad a Tobago.

Technologičtí giganti využívají zákonu o ochranných známkách v USA, který jim umožňuje v utajení podávat žádosti o ochranné známky. Jakmile je známka zaregistrovaná u úřadu pro duševní vlastnictví mimo území Spojených států, má firma šest měsíců na to, aby ji registrovala také na patentovém úřadě v USA. Jakmile tak učiní, může poukázat na svou původní žádost, podanou v zahraničí, jako na důkaz toho, že má na známku přednostní právo. Tento postup brání konkurenci ve zkoumání veřejných seznamů podaných žádostí ve snaze vypozorovat případné plány dané společnosti.

Ochranná známka, o níž bylo požádáno mimo území Spojených států, ve skutečnosti tajná není, ale je poměrně složité se k ní dostat, protože v řadě případů je zapotřebí osobní jednání v kancelářích v Kingstonu a příslušný úřad nemá v plánu zveřejňovat příslušné údaje online. Velké technologické společnosti tuto taktiku s oblibou využívají. Jedná se o poměrně nákladný proces, který se by se menším firmám nemusel vyplatit.

Apple logo duhové

Dnes nejčtenější

.