Zavřít reklamu

Zakladatel čínské společnosti Xiaomi – Len Jun – se dostal do povědomí společnosti tím, že se oblékal jako Steve Jobs a uvolnil celou řadu zařízení podobajících se iPhonu. Dozvěděli jsme se nyní, proč. Právě příběh samotného Jobse podnítil podnikatele k tomu, aby se dostal do počítačového byznysu.

Jun v nedávné knize vysvětlil, že se začal zajímat o technologický průmysl poté, co četl knihu z osmdesátých let zvanou Fire in the Valley: The Making of the Personal Computer, kterou napsali Michael Swaine a Paul Freiberger. V knize je popsán příběh, jak rivalita mezi Jobsem a Billem Gatesem vedla k vytvoření Macintoshe.

Steva Jobse si můžete koupit i jako plastovou figurku a vyzdobit si jím například psací stůl:

„V té knize z osmdesátých let byl tisk rozmazaný a tehdejší překlad se lišil od toho dnešního, ale přečetl jsem to jedním dechem,“ řekl Jun. „Kniha mě inspirovala tím, že pokud má člověk sen, měl by si za ním jít, protože možná vytvoří světovou firmu.“

V období, kdy byl Jun v posledním ročníku na vysoké škole, začal podnikat v oblasti čipů, které umožnily počítačům snadněji zpracovávat data v čínštině. Tento byznys se mu ale nezdařil. Jun ve své knize zvané Seizing the Opportune Moment dále popisuje: „V té době jsem myslel, že Jobs a Gates se stali úspěšnými hned po skončení školy, a tak jsem s říkal, proč bych nemohl být po škole úspěšný i já?“

Kniha Fire in the Valley: The Making of the Personal Computer se stala později předlohou televiznímu filmu Piráti ze Silicon Valley, který ukazuje, jak novodobí vizionáři Gates a Jobs změnili svět.

Podle některých analytiků Xiaomi na některých trzích, konkrétně v Číně a Indii, předběhl v prodejích smartphonů samotný Apple. Zda má ale nakročeno stát se novým udavačem trendů a přebrat tak otěže od Applu, to si odhadovat netroufáme. Je to sice možné, bude to ale ještě běh na dlouhou trať.

xiaomi jobs

Dnes nejčtenější

.