Zavřít reklamu

O tom, že Steve Jobs dokázal nájsť chybu v dizajne aj tam, kde ju bežné ľudské oko ani len nehľadá, netreba veľmi pochybovať. Jobsova posadnutosť dizajnom sa mnohokrát odrazila na tlaku, ktorý vyvíjal voči svojim zamestnancom, a na tieto časy si dobre pamätajú aj jeho bývalí zamestnanci. Nejedná sa pritom iba o zamestnancov Applu, ale aj o zamestnancov ďalšej spoločnosti, ktorú Jobs priviedol k úspechu. Štúdio Pixar dnes sídli v dvojposchodovej budove s menom Steve Jobs Building. Prečo sa budova volá práve takto?

Názov spočíva predovšetkým v perfekcionizme, ktorý sa ukrýval v Jobsovej osobnosti. „Steve nepracoval na žiadnom z našich filmov, budova je však jeho projektom,“ vraví pre BuzzFeed Ed Catmull, aktuálny prezident a spoluzakladateľ spoločnosti Pixar, „Toto je jediná budova, ktorú Steve navrhol, postavil.“ Budova, v ktorej dnes Pixar sídli, pozostáva z dvoch poschodí a vzhľadom k svojmu interiéru je schopná spájať ľudí na jednom centrálnom mieste – v átriu. „Pôvodne sme mali v pláne vybudovať štyri budova okolo námestia. Steve nad tým premýšľal a dospel k tomu, že chce mať každého pod jednou strechou, a zároveň nechcel, aby mala budova viac ako dve poschodia, takže sa z nej stala skutočne veľká budova,“ tvrdí Craig Payne, ktorého do tejto spoločnosti Jobs preniesol zo svojej firmy NeXT Computers. Jobsova filozofia však zachádzala do extrémov a tak budova dodnes spája ľudí aj tam, kde by to najmenej potrebovali: „Jediné toalety v celej budove sú iba v átriu. Naozaj ste museli ísť až tam. Nemali ste inú možnosť.“

Pixs
Zdroj: Redakce Letem světem Applem

Ani Jobs však nenavrhol budovu úplne sám a ako vraví Payne, Steve sa pri návrhu inšpiroval budovou Hills Brothers v San Franciscu. Jobs chcel predovšetkým vytvoriť kópiu farebnej schémy tehiel, a v tomto prípade skutočne zachádzal do detailov: „Našli sme si preto budovu so sídlom v štáte Washington a uzavreli sme s ňou dohodu, že sa pokúsime vytvoriť čo najpresnejšiu repliku tehiel. Vytvorili sme päť rôzne zafarbených tehiel. Keď to Steve uvidel, vravel ‚Milujem ju. Mám chuť ju zjesť.‘ Vtedy som si myslel, že sme úspešne našli vysnívanú tehlu a že je po všetkom. Keď sme však začali nanášať tehly na budovu, Steve sa na ne pozrel a povedal mi, že je s tými farbami niečo zle. Pri výrobe pravdepodobne vynechali jednu z farieb. Toto bol pre Jobsa problém, predovšetkým preto, že sa tehly práve nanášali na budovu. Vrátili sme sa teda k výrobcovi a povedali mu, ‚tá tmavohnedá musí byť tmavšia.‘ Obratom nám poslali tri ďalšie návrhy, po treťom nám však výrobca vyhlásil ultimátum: ‚Spravíme ešte jednu, ale ak sa vám nepáči, medzi nami je koniec,‘ spomína Payne pre magazín BuzzFeed: „Neprišiel som o prácu a tak si myslím, že som vtedy spravil správne rozhodnutie,“ poznamenal na koniec.

Steve Jobs Building Pixar
Zdroj: Pixar
*Zdroj: BuzzFeed

Související články

Dnes nejčtenější