Zavřít reklamu

Myš je v dnešnej dobe neoddeliteľnou súčasťou počítačov, presne tak ako displej či operačný systém. Nezáleží na tom, či je myš zaoblená a bezdrôtová alebo plochá a vstavaná v notebooku ako touchpad. Je súčasťou každého spotrebného počítača, ktorý je vybavený moderným operačným systémom. Pokiaľ sledujete dianie okolo spoločnosti Apple už niekoľko rokov, potom ste si mohli všimnúť, že od roku 2000 prešli myši spoločnosti Apple mnohými zmenami. No vždy si zachovali jednu kľúčovú vlastnosť. Narozdiel od ostatných myší na trhu, myši pre Mac mali vždy len jedno tlačítko.

Práve to je záhada, na ktorú sa pokúsil server Cult of Mac získať odpoveď. Pretože Apple len minulý týždeň získal patent na svoju prvú myš s viacerými tlačítkami, magazín sa vydal za navrhovateľom patentu, ktorým bol Abraham Farag. Farag začal pracovať v Apple v marci/březnu 1999, no dnes už v spoločnosti nepracuje. Pracoval tu ako jeden z popredných dizajnérov myší a práve on má na svedomí veľkú časť inovácií, ktorou prešli myši od Apple. Jeho prvou pracovnou úlohou bolo vytvoriť dizajn myši, ktorá by nahradila vtedy kontroverznú myš s tvarom hokejového puku. Myš, ktorú Apple dodával k prvému iMacu, sa stala kontroverznou a Apple to chcel napraviť. Malé rozmery a prítomnosť jedného tlačítka sa postarali o to, že myš sa používala skutočne ťažko, aj keď vyzerala pekne.

Jeho prvým výtvorom teda bola revolučná myš „bez tlačidiel“. Rozprávame sa pritom o bielej USB myši pokrytej plexisklom. Myš, ktorú nájdeme napríklad v balení lampičky iMac G4, totiž nemala žiadne viditeľné tlačítko. Dá sa stlačiť kdekoľvek a funguje veľmi spoľahlivo. Ako však tvrdí Farag, myš vlastne vznikla šťastnou náhodou: „Spravili sme šesť modelov myší, ktoré sme chceli ukázať Stevovi. Boli plne hotové, s tlačítkami a farbami na správnych miestach. No na poslednú chvíľu si dizajnérsky tím zmyslel, že chce vytvoriť model myši, ktorý by sa čiastočne inšpiroval dizajnom staršej myši s tvarom hokejového puku. Začali sme na ňom pracovať ale nemali sme čas na to, aby sme ho dokončili, a to bol podľa nás problém. Dizajnérsky tím nestihol zvýrazniť tlačítka, vďaka čomu myš vyzerala ako šedá hrudka. Chceli sme túto vec ukryť do krabice, takže by ju ľudia nevideli. Teda až na Steva, ktorý dokázal nájsť chyby aj tam, kde si ich človek len ťažko všimne.“

top-10-terrible-technologies-6

Keď dizajnérsky tím ukázal prototypy myší Stevu Jobsovi, Jobsa okamžite upútala tá nedokončená. Dizajnérsky tím očakával, že z toho bude problém, no Steve prekvapivo vyhlásil: „Toto je geniálne! Nemusíme mať žiadne tlačítka!“ Tím samozrejme videl, že je Steve spokojný a tak s ním začali súhlasiť, bez toho aby naznačili, že je myš nedokončená. Lenže bol tu jeden problém. Myš nebola hotová a tak bolo treba vyriešiť, ako bude fungovať bez toho, aby na nej neboli tlačítka. Výsledok však bol úspešný a od roku 2000 začala spoločnosť Apple predávať svoju Pro Mouse, ktorá bola inovatívna hneď v dvoch verziách. Nielen, že to bola prvá myš bez fyzických tlačidiel, ale zároveň to bola prvá myš od Apple s LED svetlom na spodku. Apple v nej nakoniec použil technológie, na ktorých sa pracovalo zhruba desať rokov. A práve Apple bol prvou spoločnosťou na svete, ktorá tieto technológie použila v produkte pre bežných spotrebiteľov.

Napriek svojej popularite mala táto myš oproti súčasnosti nedostatky. Mala len jedno tlačítko, a tak bolo treba kontextové menu otvoriť s pomocou tlačítka Control na klávesnici počítaču. Vývojový tím chcel samozrejme proces ovládania zjednodušiť a začal premýšľať nad tým, ako zachovať jednoduchosť Pro Mouse a obohatiť ju o viaceré tlačítka. Jednalo sa o zaujímavú myšlienku, no tentoraz už dizajnérsky tím nedokázal presvedčiť Steva tak ľahko: „Jobs pevne veril, že pokiaľ vytvoríte dostatočne dobré užívateľské prostredie, bohate si vystačíte s jedným tlačítkom. Lenže už začiatkom uplynulého desaťročia bolo v Appli niekoľko ľudí, ktorí mu naznačovali, že je čas začať pracovať s viacerými tlačítkami. Presvedčiť Steva však bolo takmer nemožné. Nebolo to len o to, že ste mu ukázali fyzické prototypy, ktoré sa mu páčili, ale tiež ste ho museli presvedčiť, že užívateľské prostredie bude skutočne jednoduchšie s pomocou týchto tlačidiel.“

Shrine Of Apple: Apple Pro Mouse

Na projekte sa istým spôsobom podieľal aj Jony Ive. Ten sa stretol s Faragom, s ktorým chceli prejednať možnosť používania viacerých tlačidiel na myši. Steve Jobs na toto stretnutie nebol pozvaný, čo však neznamená, že sa jednalo o tajné stretnutie. V skutočnosti sa totiž jednalo len o stretnutie, na ktorom Farag a Ive prediskutovali niečo, čo v tom čase ešte nebolo pre Apple dôležité. No ako to už býva, cestou z jedného stretnutia sa Steve Jobs zastavil aj v miestnosti, kde bola dvojica dizajnérov pracujúcich na myšiach pre Mac. Farag spomína, že Jobsova reakcia nebola zrovna najspokojnejšia. Zaujali ho projekty na stole a krátko na to zvolal: „Čo za blbcov pracuje na tomto projekte?“ V miestnosti ostalo na chvíľu ticho, no potom sa Farag odhodlal na Stevovu otázku zareagovať: „Robíme to na žiadosť marketingového oddelenia. Je to myš s viacerými tlačítkami. Bola schválená Applom a tak na nej pracujeme.“

Toto však bola zjavne odpoveď, ktorú Jobs zrejme vôbec nečakal. Jobs naňho totiž začal hľadieť a krátko na to povedal: „Ja som marketing. Ja som jednočlenný marketingový tím. A tento produkt nebudeme vyvíjať.“ Jobs teda behom chvíle zrušil projekt, ktorý sa nakoniec stal súčasťou Macov. Podľa Faraga to znamenalo, že keby ste na produkte pracovali naďalej po Jobsovom odchode, nemalo by to žiadny vplyv. Apple sa teda na ďalší rok prestal zaujímať o myš s viacerými tlačítkami a ostal pri tradičnom koncepte, aký tu bol už od čias Apple Lisa. Po roku však pracovníci Applu začali opäť premýšľať nad konceptom myši s viacerými tlačítkami a začali ho navrhovať Stevovi.

apple

Spoločnosť sa však chcela odlíšiť svojim konceptom a nechcela, aby jej myš slúžila jednoducho na dobehnutie konkurencie. Musela si zachovať filozofiu spoločnosti Apple a teda mala ponúknuť prelomové funkcie a jednoduchý dizajn. Práve to boli dve základné podmienky, ktoré museli dizajnéri splniť. Prítomnosť jediného tlačítka na myši bol dôvod, prečo museli dizajnéri UI prísť s niečím, čo bolo jednoduché a dalo sa používať len jediným tlačítkom. Nakoniec na Steva Jobsa zabrala kombinácia viacerých argumentov. Prostredie bolo dostatočne obsiahle na to, aby užívatelia mohli začať používať kontextové menu a viaceré tlačítka, ktoré by robili rôzne veci. Na zmene jeho názoru sa veľmi významne podieľala aj ďalšia prelomová inovácia z tých čias, kapacitné senzory vstavané do tela myši, ktoré boli schopné zaznamenať viacero pozícií a vedeli tak nasimulovať efekt viacerých tlačidiel.

Tento koncept umožnil prispôsobiť myš podľa potreby a zatiaľ čo profesionálni užívatelia si vedeli svoju myš obohatiť o niekoľko ďalších tlačidiel, deti a neskúsení používatelia si mohli vydýchnuť, pretože ju využívali iba ako tradičnú myš s jedným tlačítkom. Jedná sa zároveň o ten istý koncept, ktorým sa neskôr Apple inšpiroval pri vývoji telefónu iPhone. Spoločnosť predstavila Mighty Mouse a neskôr ju nahradila myšou Mighty Mouse, aká tu je s nami doteraz. Obe myši pritom stavajú na technológiách, ktoré Applu pomohol vytvoriť Abraham Farag. Ten opustil Apple v roku 2005 a dnes je majiteľom úspešnej firmy Sparkfactor Design. Magic Mouse priniesla multi-touch gest a kompletne vyriešila problémy s usadzovaním prachu v kolečku u myši Mighty Mouse.

magic-mouse
*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.