Zavřít reklamu

Vzhľad kurzora na obrazovke počítača je zrejme niečo, čomu človek nevenuje príliš veľkú pozornosť. Predsa len sa však niekto môže zamyslieť nad tým, prečo šípka na obrazovke Macu, Windowsu, Linuxu či Androidu vyzerá práve tak, ako vyzerá. Možno to vyznie divne, no aj táto vec má svoju históriu. Kurzor na obrazovke dokonca tento rok oslavuje 33. výročie svojho vzniku.

Na internete sa v týchto dňoch objavil dokument zo strediska Xerox PARC, ktoré stojí predovšetkým za revolučným užívateľským rozhraním a optickou myšou, ktorú neskôr Apple zdokonalil a prerobil tak, aby sa dostala aj do bežných domácností. Dokument pochádza z roku 1981 a spoločnosť Xerox v ňom odhalila, že pôvodne mal byť jej kurzor plochý. No vzhľadom k tomu, že vtedajšie monitory mali nízke rozlíšenie, kurzor bol na obrazovke len ťažko viditeľný. Aby bol kurzor viditeľný na vtedajších obrazovkách, Xerox ho naklonil o 45 stupňov, čím vznikol dostatočne veľký symbol na to, aby ho bolo vidieť.

Tento kurzor, ktorý pred 33 rokmi navrhli inžinieri Xeroxu, sa stal neoddeliteľnou súčasťou počítačov a je s nami aj dnes, keď sa do obehu dostávajú dotykové technológie. Šikovný vynález sa najprv dostal do operačného systému pre Macintosh a neskôr aj do ďalších operačných systémov na trhu. Dnes sa nachádza v OS X, Windows, Chrome OS, na počítačoch s Linuxom a dokonca sa zjaví aj na obrazovke smartfónov a tabletov s Androidom, pokiaľ k ním pripojíte myš.

*Zdroj: 8bitfuture

Dnes nejčtenější

.