Zavřít reklamu

Jablečné počítače jsou téměř dokonalé stroje, tedy co se využití pro pracování týče. Operační systém macOS nabízí nespočet různých funkcí, které jsou schopné fungovat díky výkonu, který Mac či MacBook poskytuje. Kromě toho jsou jablečné produkty skvělou volbou pro postižené uživatele, například pro ty neslyšící či nevidící. Skvělou volbou jsou opět díky funkcím, které nabízí speciálně pro postižené jedince. Většinu těchto možností najdete v nastavení v sekci Zpřístupnění a je nutné podotknout, že mnoho funkcí, které jsou původně určené pro postižené uživatele, dokáží využít i klasičtí uživatelé. V dnešním návodu se podíváme na vcelku legrační možnost, pomocí které můžete v rámci macOS hýbat kurzorem hýbáním hlavy. Pojďme se společně podívat na to, jak lze funkci aktivovat, a jak ji lze používat.

Jak na Macu hýbat kurzorem hýbáním hlavy

V případě, že chcete na vašem macOS zařízení hýbat kurzorem pomocí hýbání hlavy, tak samozřejmě prvně nutné tuto funkci aktivovat. Stačí, abyste se drželi tohoto postupu:

  • Nejprve je nutné, abyste kurzorem najeli do levého horního rohu obrazovky, kde klepněte na ikonu .
  • Jakmile na tuto ikonu klepnete, tak se zobrazí menu, ve kterém klikněte na možnost Předvolby systému…
  • Otevře se nové okno se všemi sekcemi pro úpravu předvoleb systému. Vás zde zajímá sekce Zpřístupnění, kterou rozklikněte.
  • Nyní je nutné, abyste v levém menu sjeli níže, dokud nenarazíte na kolonku Ovládání ukazatele, na kterou klepněte.
  • Po rozkliknutí zde už jen stačí aktivovat funkci Zapnout ovládání ukazatele hlavou.
  • Ihned poté dojde k aktivaci kamery a rozpoznání vaší hlavy. Vy už pak můžete začít hýbat hlavou, čímž se bude hýbat i kurzor.

V případě, že vedle této funkce klepnete na tlačítko Volby…, tak si můžete zobrazit rozšířené možnosti této funkce. Můžete si změnit rychlost pohybu, jak se vzhledem k hlavě bude kurzor pohybovat, anebo výraz obličeje pro překalibrování či pozastavení funkce. Aby bylo možné tuto funkci používat, tak je samozřejmě nutné, abyste měli aktivní FaceTime kameru, a aby se před vámi nenacházel žádný předmět. Pro nás, obyčejné lidi, je tato funkce určená spíše k pobavení, věřím ale, že některým postiženým lidem může posloužit opravdu perfektně.

Dnes nejčtenější

.