Zavřít reklamu

V operačním systému macOS existuje jedna velice šikovná funkce, která vám pomůže v třídění souborů. Tato funkce se jmenuje „Značky“ (v angličtině možná více známé pod slovem „tagy“). Pomocí těchto tagů si můžete označit různé soubory a nebo složky. Data se stejnou značkou se poté seskupí a vy je budete moct jednoduše pomocí jednoho kliknutí najít ve Finderu. V dnešním návodu si ukážeme, jak funkci Značky používat a jak si je upravit ke svému gustu. Jak tedy tuto funkci používat?

Jak používat Značky v macOS

Používání Značek v macOS je velice jednoduché. Stačí, když na požadovaný soubor kliknete pravým tlačítkem v dolní části menu, které se zobrazí, si vyberete barvu. Pokud jste si vybrali například červenou barvu, tak právě pod touto barvou budou sjednoceny veškeré soubory a složky označeny červeně.

macos_znacky_fin

Jak si přizpůsobit Značky

K přizpůsobení Značek se stačí přesunout do jakéhokoliv okna Finderu a poté v horní liště kliknout na tučný text Finder. Zobrazí se rozbalovací menu, ve kterém klikneme na možnost Předvolby. Zde v horní části okna klikneme na možnost Značky – tento krok nás přesune do nabídky, ve které můžeme upravovat Značky, jak se nám zachce. Pomocí zaškrtávacích čtverečků si můžete u každé značky zvlášť zvolit, jestli se bude zobrazovat v bočním panelu Finderu. Taktéž si pomocí pluska můžete přidat novou značku a naopak pomocí mínuska ji odebrat. Pokud byste chtěli, aby se některé z vašich značek taktéž zobrazovaly pro rychlé použití v nabídkách Finderu, můžete tak učinit pomocí přetažení požadované značky do spodního menu „Oblíbené značky“.

Přidání Značky k rozpracovanému souboru

Dejme tomu, že píšete nějaké zadání v TextEditu nebo v jakékoliv jiném textovém editoru. Pokud se v tuto chvíli rozhodnete, že si k právě rozpracovanému souboru chcete přiřadit značku, můžete tak učinit. Stačí kliknout na šipku, která se nachází v horní části okna, hned vedle názvu souboru. Zde poté stačí jednoduše kliknout do kolonky Značky a vybrat si, kterou značku chcete k souboru přiřadit. Taktéž můžete značku přidat k souboru, který zrovna ukládáte – postup je téměř stejný – při uložení akorát vyplníme kolonku Značky.

macos_znacky_x3

Pokud budete chtít označené soubory Značkou najít, naleznete velice jednoduše – buď v sidebaru ve Finderu kliknete na požadovanou Značku a nebo stačí, když do vyhledávání ve Finderu napíšete název určité barvy. Taktéž označené soubory můžete najít pomocí Spotlightu nebo Siri.

znacky_macos_fb

Dnes nejčtenější

.