Zavřít reklamu

Pravidelne vám prinášame recenzie a herné tipy na nové tituly z prostredia Apple hernej knižnice. Už dávno neplatí, že skvelé hry si môžete vychutnať len ak vlastníte nadupaný počítač alebo hernú konzolu. Hry ako PUBG, Shadowgun alebo rôzne Indie tituly naprieč rôznymi zariadeniami sme vyskúšali hrať prostredníctvom gamepadu SteelSeries Nimbus. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate ako sa dá kombináciou herného ovládača a obľúbených titulov vyťažiť z hier čo najviac.

Dánsky kolos vo svete herného priemyslu

Firma SteelSeries z Dánska predstavuje osvedčenú značku hádam pre každého, kto sa aspoň trochu zaplietol do sveta videogamingu. Spomedzi stoviek headsetov, klávesníc, herných myší sa práve produkty od SteelSeries radia medzi top špičku. Inak to nebude ani pri gamepade Nimbus, ktorý som si na recenziu vyhliadol zámerne. Síce nejde o žiadnu novinku, nakoľko bol herný ovládač predstavený už pri príchode novej generácie Apple TV, no neoficiálne je označovaný za najlepšie zariadenie v oblasti ovládačov pre produkty od Applu.

Ako nadšenec gamingu a hlavne konzolový hráč prichádzam omnoho častejšie do styku s hernými ovládačmi ako s myškami alebo klávesnicami. Preto som sa rozhodol hľadať čo najlepšiu alternatívu pre odskúšanie hier, ktoré čierna krabička od Applu ponúka. Ovládanie klasickým diaľkovým ovládačom je neohrabané, aspoň čo sa týka hier. Podobný scenár som očakával aj od ovládania prostredníctvom gamepadu.  Počiatočná skepsa sa ale vytratila s prvým kliknutím tlačítka na SteelSeries Nimbus.

Vzdialený príbuzný ovládača Xbox One

Už na prvý pohľad je viditeľné, že SteelSeries Nimbus sa podobá tvarom a rozmiestnením tlačidiel na xboxový gamepad od Microsoftu. Rozdielom sú len prehodené šípky s analógovými páčkami a iné farebné prevedenie abecedných tlačidiel na pravej strane. Prostredníctvom stredného tlačidla s nápisom MENU môžete zastaviť rozohratú hru, alebo sa vrátiť na základnú obrazovku. Pri uchopení ovládača mierne zavadzia hrana lemujúca prednú stranu gamepadu, no po pár minútach sa na to dá veľmi rýchlo zvyknúť.

Posuvné tlačidlo pre zapnutie/vypnutie sa nachádaza na zadnej strane gamepadu, v blízkosti pravého triggeru. Práve vzhľadom na umiestnenie ON-OFF tlačidla sa mi zopár krát podarilo počas hry omylom vypnúť gamepad. No ak sa vám to stane, nič katastrofálne sa nedeje pretože ovládač sa behom sekundy pripojí na práve používané zariadenie. V globále sa gamepad v ruke drží excelentne, rozmiestnenie tlačidiel a spúští sadne aj tomu najvyberavejšiemu hráčovi.

Ovládač Nimbus pripojíte na váš iPhone, Apple TV, iPad alebo Mac veľmi jednoducho a rýchlo stlačením Bluetooth tlačidla, ktoré sa nachádza rovnako na zadnej strane. Číselný LED panel v strede ovládača vám napovie, na ktorom zariadení ste pripojený, resp. či vôbec máte spárované zariadenie.   Výhodou, ktorú určite ocenia všetci fanúšikovia Applu, je nabíjanie cez lightning. Preto ak niekam cestujete, nemusíte sa zaoberať zbytočnými klbkami káblov, stačí vám aj klasická nabíjačka na iPhone. Tú samozrejme možno ani nebudete potrebovať, pretože Nimbus zvládne až 40 hodín hrania, čo je dosť slušné na pomery bluetoothových doplnkov.

Nimbus

Posunutie herného zážitku na novú úroveň

Nebudeme si klamať, ovládač, ktorý je v balení s novou Apple TV je využiteľný iba na preklikávanie sa medzi filmami a seriálmi na Netflixe, maximálne na nejaké jednoduché herné tituly s primitívnym ovládaním. Samozrejme nemožno porovnávať momentálnu generáciu jablčnej TV s výkonnými hernými konzolami. Teda aspoň zatiaľ nie. No použitím SteelSeries Nimbus sa posuniete na úplne novú úroveň gamingu v prostredí Apple zariadení. Racingové a akčné tituly zrazu dostávajú nádych v podobe lepšej ovládateľnosti a prepracovanejšej kontroly nad vozidlom alebo zbraňou, z ktorej strieľate. Počas testov som vyskúšal kvantá titulov, ktoré sa využitím tohoto ovládača takmer dajú porovnávať s moderným gamingom. Či už ide o hry pre iOS alebo pre Apple TV. Jednou z najlepšie hrateľných hier, kde môžete tento gamepad využiť je bez pochyby nový Shadowgun Legends pre iOS.

Jednou z mála nevýhod je absencia spätnej väzby v podobe vibrácií. Celkový pocit a prepojenosť s hraným titulom je preto menej intenzívny, no väčšinou to platí iba pri FPS tituloch, ktorých je pre Apple TV veľmi málo. Na druhej strane platformovka Rayman sa s Nimbusom v rukách hrá bravúrne. Ak sa chcete dozvedieť viac o najlepších tituloch pre Apple TV, kliknite na odkaz nižšie.

Appka SteelSeries Nimbus Companion

Mnoho titulov, ktoré v App Store nájdete, nedisponujú podporou pre gamepad. Preto je k dispozícii veľmi nápomocná aplikácia, ktorá vám mimo dostupných hier pre Nimbus ukáže aj základy pripájania a párovania gamepadu s príslušným zariadením. Hneď ako svoj iPhone či iPad s gamepadom spárujete, objaví sa okno s otázkou, či si prajete Companion stiahnuť.  V appke nájdete aj možnosť updatovania herného ovládača, alebo rôzne tipy a triky, ktoré sa vám pri používaní môžu hodiť.

Nimbus App
  • Aplikácia SteelSeries Nimbus Companion je dostupná pre iOS úplne zdarma.

[appbox appstore id1039561905 ]

Verdikt

Hry sú súčasťou každej platformy, či už hovoríme o iPhonoch alebo o Apple TV. Prostredníctvom ovládača Nimbus vyťažíte zo svojich obľúbených titulov viac ako kedykoľvek predtým. Výborný tvar gamepadu zabezpečuje pohodlné hranie doma ale aj na cestách. Celkový dojem z gamepadu vyšperkujú aj možnosti ako nabíjanie pomocou lightningu a neuveriteľných 40 hodín výdrže batérie. Použitím gamepadu SteelSeries Nimbus je možné premeniť Apple TV na obstojnú hernú konzolu, no vynikajúci herný zážitok docielite aj jeho pripojením na iOS zariadenia.

  • Bezdrôtový herný ovládač SteelSeries Nimbus nájdete na Alza.cz kliknutím na nasledujúci odkaz.
Nimbus Photo

Dnes nejčtenější

.