Zavřít reklamu

Nové FPS tituly pre iOS sa začínajú čoraz viac naberať ako na počte, tak aj na kvalite. Minulý týždeň spustilo Štúdio MadFinger Games svoj posledný počin v podobe nového Shadowgunu s podtitulom Legends. Ako hra zapôsobila z pohľadu hráčskej komunity, ale aj z vyššie položených miest zo strany kritikov sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Do tretice všetko dobré

MadFinger sa na App Store radí takpovediac k veteránom hernej komunity. Okrem populárnych titulov ako je Dead Trigger, či už jednotka alebo dvojka má na konte úspechy ako Unkilled alebo Samurai – Dojo, Vengeance, Way of the Warrior. No hlavným ťažným koňom štúdia bol, je a pravdepodobne aj naďalej bude Shadowgun. Od vydania prvého dielu prešlo takmer 7 rokov a svojho času hra v iOS spôsobila neuveriteľný boom. Na svoju dobu projekt predbehol konkurenciu po grafickej stránke ale hlavne ovládaním a celkovým interfaceom hry. Kvalitný príbeh, epické súboje, skvelé grafické spracovanie. No zložka multiplayeru zývala prázdnotou.To sa zmenilo s príchodom druhého dielu – Shadowgun DeadZone PVP Battles. Rýchla TPS strieľačka postavila hráčov do šesťčlenných tímov v klasických deathmatchoch, alebo zone control módoch. Niečo ale stále chýbalo . Spojenia oboch herných módov sme sa dočkali až teraz a musím povedať, trojročný vývoj Shadowgunu Legends naozaj stál za to. Či už máte chuť na kompetetívny multiplayer, alebo radšej zastávate úlohu vlka samotára, nový Shadowgun vám ponúkne oboje.

Z každého rožku trošku

Po spustení vás hra privíta sympatickým a zábavným videom, ktoré ako tak odráža hlavné rysy hry. Následne máte k dispozícii možnosť vytvorenia vlastnej postavy, no ak sa v tom nechcete príliš vŕtať, stačí kliknúť na tlačítko „randomize“ a vizuál charakteru sa vyskladá náhodne. Čím dlhšie som hru hral, tým častejšie som si všímal podobnosť s inými známymi titulmi. Prvá podobnosť bije do očí hneď po príchode na námestie, ktoré predstavuje centrum všetkých sociálnych aktivít. Hovorí vám niečo známy titul Destiny? Ak áno tak aj vy ste určite neprehliadli podobnosť medzi Towerom a zhromaždiskom v novom Shadowgune. Tým samozrejme nechcem tvorcom nič vyčítať, pretože podľa môjho názoru trafili do čierneho.

Možnosť stretávať hráčov z celého sveta, budovať bojové skupiny na raidy alebo co-op misie predstavuje výbornú formu hernej socializácie. Podobne ako vo vyššie spomínanom titule, aj v novom Shadowgune máte možnosť nadviazať „spoločnú reč“ s inými hráčmi v podobe krátkych fráz. Spoluhráčom môžete pochváliť výzbroj, opýtať sa ich na niečo, alebo predviesť niečo zo sekcie Emotes. Po vstupe do misií alebo pri návšteve predajcu zbraní je tiež možné všimnúť si pár podobností. Samozrejme, ak človek veľmi chce, v hre nájde aj prvky sci-fi hier ako HALO alebo Mass Effect. No hovoriť o prehnanej inšpirácii týmito AAA titulmi by bolo len rozpútavanie akýchsi konšpiračným teórií. Mimo ostatných hráčov nájdete na mape aj rôznych obchodníkov, u ktorých si môžete vybrať nové misie, zabezpečiť si výzbroj alebo kúpiť či dostať nové zbrane.

Udržanie kotroly je základ

K ovládaniu akčných FPS alebo TPS titulov som mal vždy takpovediac skeptický postoj. Určite sa aj vám mnoho krát stalo, že gameplayom uvedením v traileri vás určitá hra zaujala, no v praxi sa ovládanie zmenilo na nočnú moru. Milión tlačítiek a možností a nekoordinované mierenie zo strany na stranu pôsobí vo veľkom počte hier ako totálny chaos. MadFinger sa teda riadi heslom menej je niekedy viac a ovládanie, strieľanie a mierenie je v Shadowgun Legends naozaj fantastické. Hru som zo začiatku testoval ako na iPhone, tak aj na iPade použitím herného gamepadu Steelseries Nimbus. Ako fanúšika a konzolového hráča ma zaujala ohromná podobnosť ovládania, presnosť streľby a jednoduchá manipulácia, či už v samotnej misii alebo pri sociálnej interakcii s inými hráčmi. Jedinou škvrnkou nedokonalosti je absencia spätnej väzby vo forme vibrácií.

gamepad shadowgun

Po určitej dávke odhodlania prišiel na rad test samotného dotykového ovládania. Navzdory pochybnostiam sa hra prstami ovláda perfektne ľahko s ukážkovou presnosťou. V prípade iPadu pomôže podstavec, napríklad vo forme Smart Coveru, nakoľko držať tablet v ruke je po viac ako 10 minútach hrania dosť otravné. Porovnávanie medzi hrateľnosťou s gamepadom a hrateľnosťou prstami je nezmysel. Herný ovládač je vítaným doplnkom, pomocou ktorého si užijete zážitok hry pohodlnejším spôsobom, no klasické ručné ovládanie je v každom ohľade viac než uspokojivé.

Arény, kampaň, co-op, PvP a tony ďalšieho obsahu

Hry na báze masívneho multiplayeru rastú ako huby po daždi. No pravdou je, že na 50 v podstate nehrateľných titulov existuje jeden, ktorý naozaj zaujme. Či už hovoríme o populárnom Fortnite, alebo PUBG, Shadowgun má potenciál pre dosiahnutie podobného komunitného statusu. Nejedná sa síce o Battle Royale, no aj Shadowgun Legends so sebou prináša kvantá herných módov. V kampani vás môžu sprevádzať priatelia, ale aj cudzí hráči, čo sa výborne hodí pri prekonávaní obtiažnejších bossov.

V online multiplayerových arénach si môžete pomerať sily s hráčmi zo všetkých kútov sveta. Inovatívny socializačný systém, systém „slávy“ a možnosť vývoja postavy predstavuje iba čerešničku na torte vynikajúceho ovládania a hrateľnosti. Svoju postavu môžete skrášliť stovkami brnení a zbraňami rôzneho typu. Či už ste špecialista na ťažké zbrane, alebo milovník odstreľovacích zbraní, určite budete mať na výber z množstva kombinácií. Zároveň je k dispozícii vyše 50 jedinečných schopností, ktoré určite na bojovom poli nájdu využitie. Bonusom v hre viacerých hráčov je možnosť vytvárať guildy – spolky v ktorých sa budete aktívne zúčastňovať misií alebo raidov s ostatnými členmi.

Shadowgun

 

„Globálny príchod hry Shadowgun Legends je odzrkadlením trojročnej práce celého štúdia Madfinger games. Dúfame, že titul prispeje k rozvoju herného priemyslu zameranému na mobilné zariadenia. Finančné zdroje a všetky ostatné prostriedky sme natiahli k úplným limitom, preto dúfame, že Shadowgun Legends prinesie unikátny zážitok z hry“ podotkol Mark Rabas, hlava štúdia Madfinger.

Verdikt

Hra Shadowgun Legends disponuje zábavným a premysleným gameplayom, ktorý predstavuje v kombinácii so špičkovou grafikou  úžasný pocit z hry. Stovky zbraní a rôznych vylepšení napomáhajú k ďalšiemu priebehu singleplayerovou kampaňou, ale aj v arénach pre viacerých hráčov. Hrateľnosti nie je čo vytknúť. S gamepadom v ruke som často zabúdal, že ide o hru pre iOS a nie AAA titul pre Xbox One alebo PS4. Dotykové ovládanie klasickým spôsobom je takisto perfektne spracované, prehľadné a jednoduché. RPG prvky vnášajú do hry príjemnú zmenu a preto nemáte pocit, že len bezhlavo strieľate po všetkom čo sa hýbe. Obsah ponúka stovky možností, čo robí hru akčnou a nevzbudzuje vo vás pocit repetetívnosti. Titul Shadowgun Legends v mojom osobnom rebríčku určite obsadí jedno z popredných miest v zložke hier pre iOS. Neváhajte a stiahnite si ho aj vy.

  • Shadowgun Legends je dostupný pre iOS a keďže sa jedná o Free-to-Play titul, je k dispozícii úplne zdarma.
  • Pre viac informácii o hre, či štúdiu Madfinger Games kliknite na nasledujúci odkaz.

[appbox appstore id1091251242]

Shadowgun Legends

Dnes nejčtenější

.