Zavřít reklamu

Byznys se dá v USA rozjet opravdu mnoha způsoby. Své o tom ví i třiačtyřicetiletý Číňan Li, který se do států přistěhoval kvůli studiu. Jeho obživa však byla nakonec zcela jiná. Před pár dny totiž vyplulo na povrch, že se mu podařilo v minulých letech do země propašovat více než 40 000 padělaných elektronických produktů, mezi kterými byly hojně zastoupeny i padělky Applu.

Podle soudních spisů je v celé záležitosti zapojeno krom Liho i několik dalších osob, které mu s pašováním kopií elektroniky od předních světových výrobců pomáhaly. I díky nim si tak Li přišel za dobu vykonávání své netradiční “práce” na opravdu slušné peníze. Za prodej elektroniky totiž utržil více než 1,1 milionů dolarů, tedy zhruba 23 milionů korun. Utržených peněz si však nejspíš moc dlouho neužije. Podobné případy se totiž v USA trestají odnětím svobody i na několik let.

S padělky si vyhráli 

Poměrně zajímavé je, že padělané produkty byly podle dostupných informací od těch pravých takřka k nerozeznání. Padělatelé si totiž dali práci s obsahy balení a různými certifikacemi, které výrobci k originálům přikládají. Na první pohled tak neměli nešťastníci, kteří nakoupili toto zboží, prakticky žádnou šanci poznat, že se jedná o padělek. Když se však přeci jen někomu odhalit padělaný produkt podařilo, ke svým penězům se stejně nedostal. Po zaplacení totiž putovaly přes vícero cest a rozprostřely se na více účtů, díky čemuž byly velmi obtížně dohledatelné.

Uvidíme, jak se tedy celá situace ohledně padělků vyvrbí. Jelikož se však jedná o opravdu obrovské číslo produktů, které byly do země převezeny a prodávány jako originály, nejspíš bude mít celá kauza poměrně dlouhé trvání. Už teď je však jasné, že si Číňan pár let ve vězení odpyká.

iPad Pro FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.