Zavřít reklamu

iphone-adapter-icon

Každá osoba, která si koupí iPhone/iPad/iPod má 100% jistotu, že k němu dostane i originální a hlavně bezpečný adaptér. Někdo může z jakýchkoliv důvodů potřebovat adaptér nový, ale oficiální stojí necelých 600 korun, což není zrovna nejmenší částka. Proto se mnoho uživatelů snaží najít alternativu, a ve většině případů si objednají adaptér například na eBay.com za směšnou částku. Takové adaptéry se většinou prodávají jako oficiální, ale experti se shodují, že pokud adaptér stojí méně než 5$, tak se jedná na 99% o padělek. My se v tomto článku podíváme na to, jak rozeznat originální adaptér od toho padělaného.

Bylo několikrát dokázáno, že kombinace neoriginálního kabelu a adaptéru může mít fatální následky. Padělaný adaptér se snaží vypadat jako adaptér originální (OEM), přesto použití padělaného adaptéru nemusí skončit dobře. Padělaný adaptér tedy může způsobit mnoho problému mezi které patří:

  • Výbuch adaptéru
  • Elektrický zkrat a následný požár
  • Poškození baterie iPhonu
  • Vzplanutí iPhonu
  • Popáleniny způsobené vlivem přehřívání součástek
  • A mnoho dalších

Předem musíme upozornit, že se v tomto článku bavíme o padělaných OEM adaptérech, nikoliv certifikovaných adaptérech třetích stran. Existují stovky kvalitních adaptérů, které následně dostávají certifikaci Made for iPhone od samotného Applu. Pokud tedy máte certifikovaný adaptér (MFI) opravdu se nemusíte výše uvedených problému bát. Bohužel, padělané adaptéry ve většině případů žádnou certifikaci nemají, proto je potřeba se mít na pozoru.

Jak zjistit, zda-li je adaptér originální nebo certifikovaný? Existuje celá řada věcí, pomocí kterých lze snadno rozeznat padělaný adaptér. Po zakoupení adaptéru je nutné nejprve zkontrolovat krabičku, zda-li se na ni nenachází logo, které můžete vidět níže. I logo se samozřejmě na aukčních portálech falšuje, proto většina expertů radí, že adaptér za 5$ nemůže být certifikovaný. Proto je důležité opravdu zkontrolovat samotný adaptér.

mfi

Pokud má krabička MFI označení, adaptér vypadá stejně jako od Applu, ale přesto se vám nějak nezdá, tak níže naleznete několik typů a rad jak padělek 5W adaptéru pro iPhone rozpoznat.

  • Nejrychlejší možnou kontrolou adaptéru je váha – originální 5W adaptér váží přesně 66 gramů. Pokud adaptér který držíte v ruce váží okolo 50 gramů, znamená to, že se jedná o padělek, který má ve svém těle méně komponentů než OEM adaptér, což přináší hlavně velká bezpečnostní rizika.
  • Originální 5W adaptér k iPhonu, má okolo USB zdířky zaoblené rohy, zatímco ve většině případů má padělaný adaptér rohy hranaté. Ačkoliv adaptér na obrázku níže není určen pro naše zásuvky, stejné chyby dělají i padělatelé EU adaptérů. (C – Padělek, O – Original)
1-130916204005944
  • Originální 5W adaptér má v USB zdířce speciální 15-místné výrobní číslo. Padělatelé si většinou nedají práci napsat do takto malého prostoru výrobní číslo, tudíž pokud má váš adaptér výrobní číslo, vypadá to, že opravdu máte originální kus.
  • Po připojení USB kabelu u originálního adaptéru nalezneme opravdu malou mezeru mezi samotným adaptérem a Lightning kabelem. Padělaný adaptér má ve většině případů mezeru mnohem větší. (C – Padělek, O – Original)
1-1309162101135U
1-1309162100405c
  • Materiály padělaného adaptéru jsou na první pohled laciné, mezery až moc velké a adaptér je ve většině případu ošoupaný.

Nedávno i dokonce blogger Shirrif rozebral padělanou a originální nabíječku k Macu. Nejenom, že padělaná nabíječka měla kosmetické vady, ale také 80% klíčových součástek v adaptéru chybělo. Na obrázku níže ihned rozeznáte padělaný adaptér od toho oficiálního. Shirrif ve své zprávě napsal: “Už na první pohled byl vidět rozdíl – text na adaptéru byl napsán špatně. Konkrétně jsem na jeho těle nalezl texty “Designed by Abble” a “Designed by California.” Už na první pohled byl patrný rozdíl i u kolíku, ke kterému se připojuje konektor do zásuvky, na padělaném adaptéru byl velice tenký. Je pozoruhodné, že adaptér nebyl lehký, což je problém většiny padělků.”

Jak sám Shirrif uvedl, nabíječka nebyla příliš dobře sestavena a rozebrat jí nebyl problém. Po otevření zažil velký šok, jak jsem již psal, na desce oficiálního adaptéru je mnoho součástek a složitých obvodů, kdežto na adaptéru padělaném, byste je hledali marně. Zároveň je adaptér nebezpečný i pro uživatele, protože není téměř vůbec odizolovaný a tudíž hrozí uživateli zásah elektrickým proudem.

Proto vždy doporučujeme kupovat nabíječky pouze u ověřených prodejců, nikoliv na eBay.com. Bezpečnostní expert uvedl: „Kupujte na eBay obaly, řemínky, skla, ale rozhodně nekupujte elektronické věci, které dáváte do svého mobilního telefonu.“

comparison

*Zdroj: Redmondpie.com, Dream-parts.com

Dnes nejčtenější

.