Zavřít reklamu

Ačkoliv jsme si například ještě na přelomu tisíciletí nedokázali ovládání telefonů či počítačů pouhým dotykem představit, stala se z něj díky obrovskému boomu posledních let zcela běžná věc. Nyní již totiž nepotkáte skoro nikoho, kdo by se s dotykovým ovládáním někdy nesetkal. Dá se však použít úplně na vše? Podle Applu ne.

Jablečná společnost nechala již několikrát slyšet, že se dotykového ovládání u počítačů Mac, tedy lépe řečeno jejich na jejich displejích, nedočkáme. To však některým designérům nevadí a čas od času představí koncept, při pohledu na nějž se tají dech. To je i případ švýcarských designérů z HandyAbovergleich. Na svém webu totiž ukázali, jak parádně by MacBook, který by byl založený na dotykovém ovládání, vypadal. Pouhé ježdění prstem po displeji však nečekejte. Designéři totiž nahradili dotykovou plochou i klávesnici, díky čemuž jejich MacBook umožňuje opravdu zajímavé věci.

Klávesnice jak z jiné dimenze

Jak můžete v naší galerii vidět, druhý displej namísto klávesnice vypadá opravdu působivě a uživateli dává pocit, že se dostal skoro až do jiné galaxie. Za zmínku však rozhodně stojí o obří trackpad, který designéři roztáhli od okraje k okraji, respektive od reproduktoru po reproduktor. Tímto krokem by Apple otevřel novou kapitolu ovládání pomocí gest či dokonce celkového využívání trackpadu na notebooku. Otázkou však je, zda by byl vůbec takovýto trackpad vedle druhého displeje sloužícího k vícero úkonům vůbec potřebný.

Jak už jsme vás však informovali ve druhém odstavci, na podobnou hračku si musíte minimálně v případě jablečných notebooků nechat zajít chuť. Apple totiž již podle slov Phila Schillera či Jonyho Iva dotykovém MacBooku pracoval, nicméně neshledal toto ovládání jako šťastné a od jeho použití upustil. Na dalších pár let se tak budeme muset smířit s tím, že je tím největším výdobytkem a zároveň ústupkem v otázce dotykového ovládání MacBooků dotykový proužek Touch Bar.

Nechme se však překvapit. Nikde totiž není psáno, že Apple své rozhodnutí z minulých let nepřehodnotí a někdy v budoucnu nám něco podobného přeci jen představí. Osobně si však myslím, že si na podobnou klávesnicovou evoluci počkáme ještě pěkných pár (desítek) let.

MacBook Touch

Dnes nejčtenější

.