Zavřít reklamu

S příchodem iOS 11 se kompatibilní iPhony a iPady naučily fotit v novém formátu HEIF. Jeho hlavní výhodou je úspora úložiště, kdy fotografie ve stejném rozlišení a kvalitě je objemově až několikrát menší než stejná fotka ve formátu JPEG. Na druhou stranu nevýhoda HEIF spočívá prozatím v nízké kompatibilitě s různými programi a službami. Obzvláště úživatelé počítačů s Windows mohou mít s úpravou snímků v HEIF problémy. Nicméně podpora nového formátu se začíná rozjíždět a v případě systému Windows si připisují prvenství čeští vývojáři se svým programem Zoner Photo Studio X, který jako první přináší podporu HEIF na operačním systému od giganta z Redmondu.

Zoner Photo Studio X ze stáje brněnského společnosti ZONER software jako první na světě nabízí řešení pro čtení a zápis tohoto formátu na platformě Windows. Jde zatím o zkušební verzi, proto je potřeba podporu v programu aktivovat v Možnosti –> Pokročilé a také mít ideálně uložené kopie obrázků v jiném formátu.

“Naše prvenství v podpoře formátu HEIF je pro řadu uživatelů iPhone jedna z mála možností, jak pracovat se svými fotkami z nejnovějších iPhonů na platformě Windows. Pro nás to ovšem znamená mnohem víc. Dlouho čekáme na nástupce stařičkého formátu JPG a to nejen kvůli zmiňované úspoře velikosti při zachování kvality, ale také kvůli dalším moderním vlastnostem jako jsou: uložení více snímků rozdílovou metodou, kombinaci videa a fotografií, využití hloubkové mapy, nebo dokonce snížení nároků na editaci. Nový formát HEIF jednoduše umožní do budoucna opravdu velké věci,” přibližuje Jan Kupčík.

Novinky jsou k vyzkoušení zdarma

Zoner Photo Studio X lze pořídit v podobě předplacené roční licence za 1 188 Kč. Během předplatného mají uživatelé nárok na průběžné aktualizace programu, exkluzivní návody či jiné materiály a také na přednostní technickou podporu zdarma.

Plná verze programu je ke stažení a vyzkoušení na 30 dní zdarma na adrese www.zoner.cz. Uživatelé, kterým již vypršela zkušební verze a ZPS X si nezakoupili, si mohou novou aktualizaci vyzkoušet zdarma na 10 dní. Více detailů o zimní aktualizaci si můžete přečíst na novinkové stránce.

Zoner Photo Studio X HEIF FB

Dnes nejčtenější

.