Zavřít reklamu

HEIF (High Efficiency Image File Format) je nový formát fotografií, který začíná používat Apple jako náhradu za JPEG. HEIF pravděpodobně úplně nahradí JPEG, protože iPhone je nejpopulárnější a nejpoužívanější fotoaparát na světě. Od verze iOS 11 přejde systém z formátu JPEG na HEIF. Co je to HEIF? Čím je lepší než JPEG? A jaký je ve skutečnosti rozdíl mezi těmito dvěma formáty?

HEIF je menší a lepší

HEIF je formát, který má zhruba o polovinu menší velikost než JPEG a má lepší kvalitu. Znamená to tedy, že můžete do iPhonu ukládat dvakrát více fotografií, než tomu bylo doposud. Hlavním důvodem, proč dochází ke zmenšení velikosti i navzdory stejně kvalitě, je lepší komprese obrazu, než tomu je u JPEG, který se zrodil v roce 1992. Jelikož se JPEG používá na počítačích a dalších zařízeních, nebude možné okamžitě ho poslat do rakve, ale je to otázka času.

Zařízení Apple obsahují vestavěnou hardwarovou podporu pro HVEC, a tedy i HEIF, což znamená, že obrázky mohou být zakódovány a dekódovány velice rychle, aniž by byl namáhán systém či baterie.

HEIF je flexibilní

HEIF má v porovnání s JPEG i další výhody. Umožňuje ukládat více obrázků do jednoho souboru, tedy například celou sekvenci, původní obrázek a ten s aplikovaným filtrem. Tím pádem je HEIF naprosto dokonalý pro ukládání fotografií Live, ba dokonce by se mohl stát potenciální náhradou za GIF. HEIF totiž podporuje průhlednost a 16bitový rozsah barev, zatímco JPEG podporuje pouze 8bitový rozsah.

HEIF zvládne i drobné úpravy, například rotaci, oříznutí a obnovení do původního stavu. V praxi to znamená, že v budoucnosti budete moct kdykoliv tyto úpravy vrátit zpět.

Kompatibilita se zbytkem světa

Zrovna nyní žijeme ve světě JPEG. Pokud přejdete na systém iOS 11, který bude podporovat HEIF, potom při exportu se obrázky budou převádět ještě z HEIF na JPEG, například pokud je budete chtít poslat na zařízení bez podpory tohoto formátu. Vy jako uživatel se nemusíte o nic starat, protož vše proběhne v pozadí.

Nicméně všimnete si toho, že budete mít najednou více místa, protože pořízené fotografie zaberou o polovinu méně paměti a budou navíc vypadat lépe. Do iCloud Photo Library se budou rychle uploadovat. Pokud zbytek světa přijme HEIF namísto JPEG, potom budou i weby fungovat rychleji.

Je důležité si uvědomit, že Apple technologii HEIF nevlastní. JPEG nám slouží už asi čtvrt století, ale už by měl pomalu odejít do důchodu, aby na jeho místo mohl nastoupit modernější formát s více výhodami.

camera-iphone-fb

Dnes nejčtenější

.