Zavřít reklamu

Vyrovnat se se ztrátou blízké osoby je opravdu obtížné. James Vlahos se nedokázal smířit se smrtí svého otce, který v únoru podlehl rakovině plic, a proto vymyslel speciální formu chatbotu. Počítačový program určený k automatizované komunikaci s lidmi – neboli chatbot – se používá především v zákaznické podpoře. Vlahos však chatbot upravil tak, že dokáže na jeho textové a zvukové zprávy odpovídat hlasem jeho zesnulého otce. Se svým vynálezem se pochlubil i na technologické konferenci Web Summit v Lisabonu.

Vlahos se nedokázal smířit s tím, že na něj jeho otec už nikdy nepromluví a že mu už nikdy neodpoví na jeho otázky, a tak vynalezl unikátní nástroj, který mu pomohl se s tak velkou ztrátou vyrovnat. „Umíral mi otec a já jsem věděl, že s tím nemůžu vůbec nic dělat. S rodinou jsme ale chtěli zachovat jeho osobnost,“ prozradil Vlahos agentuře Reuters.

Jakmile byla otci Vlahose diagnostikována rakovina plic, snažil se Vlahos přijít na to, jak překonat těžkou chvíli, která přijde po smrti otce. Začal se na to tedy připravovat a pracovat na chatbotu jménem Dadbot, a tak si nahrál s otcem různé rozhovory, rodinné historky, příběhy ze školy a z práce.

Vlahos v podstatě použil už existujícího chatbota, pouze si ho poupravil. Uvádí, že Dadbot je v podstatě chatbot používaný na Facebook Messengeru, prostřednictvím kterého se dají snadno odesílat krátké zprávy a dostávat od něj odpovědi, a tak si Vlahos myslí, že opravdu chatuje se svým otcem. „Můžu se ho zeptat na různé etapy jeho života, vypráví mi rodinné historky a dokonce mi zpívá své oblíbené písničky,“ dodal Vlahos.

blogger-336371_1280

Dnes nejčtenější

.