Zavřít reklamu

Pokud se chystáte prodat svůj MacBook Pro vybavený Touch Barem a tím pádem i Touch ID, doporučuje Apple před prodejem provést ještě jeden krok navíc. Zajistíte tak odstranění skutečně všech dat, která o vás MacBook resp. macOS uložil. Problém však spočívá v tom, že k provedení kroku je potřeba použít Terminál, se kterým se většina uživatelů nemá v lásce.

Zajímavé je, že nikdo vlastně pořádně neví, jaká data Touch Bar o uživatelích ukládá. Osobně se ale domnívám, že příkazem se odstraní data shromážděná skrze Touch ID, které je součástí právě Touch Baru. Data o naskenovaných otiscích prstů jsou ukládána do Secure Enclave (stejně jako v případě iPhonů a iPadů), a tak právě tu dost možná příkazem vymažete. Jedná se ale skutečně jen o domněnku a dokud Apple neuvede pravý důvod nutnosti provádět zmiňovaný krok navíc, nezbývá nám nic jiného než hádat.

Apple postup podrobněji popisuje ve svém dokumentu „Co udělat před prodejem nebo darováním vašeho Macu.“ Menší zvláštností ovšem zůstává, že zatímco v anglickém dokumentu krok o vymazání zahrnut je, v tom českém o něm není ani zmínka. Tak či tak ale vymazáním dat rozhodně nic nezkazíte. K provedení stačí postupovat následovně:

  • Restartujte MacBook
  • Při opětovném spouštění držte klávesy CMD + R, čímž se přepnete do macOS Recovery
  • Nahoře v menu baru zvolte Utility –> Terminal
  • Vložte následující příkaz a potvrďte enterem:

xartutil –erase-all

  • Na dotaz odpovězte „yes“ a znovu stiskněte enter
  • Zvolte nahoře Terminal –> Ukončit a máte hotovo

Pokud jste už MacBook Pro s Touch Barem prodali, ale data jste nevymazali, pak se nic hrozného nestalo. Applu je více než jasné, že ne všechny MacBooky Pro si pořizují profesionálové. Navíc mazání dat skrze příkaz v Terminálu není zrovna uživatelsky nejpřívětivější a kdyby bylo smazání dat skutečně nezbytně nutné, přidali by inženýři z Applu do macOS speciální nástroj.

macbook-pro-fb-ultralinx

Související články

Dnes nejčtenější