Zavřít reklamu

Jedna z kontroverzních vlastností iPhonu X je bezesporu výřez v horní části displeje, kde je ukryta nová TrueDepth kamera a další senzory potřebné pro správné fungování Face ID a samozřejmě i Animoji. Výřez se na jednu stranu stal pro nový iPhone X ikonickým prvkem, ale zároveň s sebou přináší i různá úskalí a bude zajímavé pozorovat, jak si s ním poradí vývojáři aplikací. Budou výřez ignorovat tak, že kolem něj zbude prázdné místo, nebo budou každou aplikaci výřezu přizpůsobovat?

Problém by měl nastat především v landscape módu. Apple na svých stránkách nabízí plno ukázek, jak by na iPhonu X měly vypadat například hry nebo fotky. Vše ale tak trochu působí, jako by Apple schválně ukazoval jen ty aplikace, které budou v landscape módu vypadat skvěle. Nicméně ne ve všech případech tomu tak bude a některá rozvžení nejsou pro výřez ideální.

Někteří vývojáři tak přispěchali s řešením a ukázali, jak šikovně by bylo možné výřez využít. Například navrhli, že by okolo něj obtékal text nebo posuvník. Jiní naopak vyzkoušeli, jak na iPhonu X budou vypadat nativní aplikace jako Kontakty nebo Safari a zde už se s tak dobrými zprávami nesetkáváme. Aplikace jsou totiž po obou stránách zvláštně oříznuté a například weby v Safari nevypadají na iPhonu X zrovna ukázkově.

Na skutečnost si ale budeme muset ještě nějaký ten čas počkat, a to především na to, jak se s výřezem poperou aplikace z App Store. Vývojáři mají ještě necelé tři týdny na to, aby své aplikace pro iPhone X přizpůsobili a my tak první výsledky uvidíme 3. listopadu, kdy se začíná telefon prodávat.

iPhone X front FB

Dnes nejčtenější

.