Zavřít reklamu

Měli jste na vašem starším iPhonu s Touch ID nastaveno, že ho mohl svým otiskem odemknout prakticky každý, komu jste to povolili? Tak s tím se u nového Face ID v iPhonu X rozlučte. Apple potvrdil, že nový systém zabezpečení funguje pouze pro jednu osobu. Pokud tedy umožníte přístup do telefonu někomu jinému, bude muset použít kód.

Pro některé jablečné uživatele to zrovna dvakrát radostná zpráva není. Mnoho z nich si totiž své produkty nastavilo tak, aby do nich mohli velmi rychle nahlédnout například členové rodiny. Zdá se však, že Face ID není ještě v takové fázi, která by rozpoznání více obličejů podporovala.

Výhody výrazně převládají

Podpora jednoho obličeje je však pravděpodobně jedna z mála nevýhod. Obrovským přínosem je naopak opravdu markantní zvýšení bezpečnosti. Pokud totiž u Touch ID existovala šance 1 : 50 000, že vám do telefonu nahlédne cizí osoba, u Face ID se tato šance zmenšila na 1 : 1 000 000.

Dalším plusovým bodem je to, že Face ID není umístěno na žádné pohyblivé součásti telefonu. Pokud se vám totiž v minulosti rozbil opotřebováním Home Button, nebylo úplně jednoduché ho vyměnit tak, aby telefon bezproblémově fungoval.

Třetí velkou výhodou je pak jeho funkčnost prakticky za každé situace. To znamená i v případě, že je telefon nebo uživatel mokrý či zpocený. Sken by měl fungovat bezproblémově opravdu pořád. To se však o Touch ID říci nedá. I drobná nečistota na Home Buttonu či vlhkost na prstu uživatele totiž jeho používání značně zkomplikovala či dokonce neumožnila. Zdá se tedy, že podpora pouze jednoho uživatele při odemykání iPhonu je v porovnání s problémy s Touch ID kapka v moři.

Ostatně, ani sám Apple při vývoji Touch ID a následné integrace možnosti více otisků nepřemýšlel tak, že by jej mělo využívat více lidí. Jablečná společnost se k možnosti více prstů uchýlila prostě jen kvůli tomu, že se některým uživatelům iPhone odemyká lépe ukazovákem či palcem levé ruky přestože je pravák. Přesně takto pak svůj produkt Apple i propagoval a přesně z tohoto důvodu jde u Face ID ve stejných šlépějích.

Uvidíme, zda se Apple v některé aktualizaci nového iOS 11 k přidání možností rozpoznání více obličejů uchýlí. V případě iPhonu X by to možná potřeba nebyla. Pokud však Face ID přidá i budoucím MacBookům či iPadům, je tato možnost na zvážení. Ty jsou totiž velmi často sdílené a sken pouze jednoho jejich uživatele by byl pro ostatní značně omezující. Nechme se však překvapit.

face-id-fb-II

Zdroj: techcrunch

Dnes nejčtenější

.