Zavřít reklamu

V oblasti počítačového hardwaru je v posledních měsících poměrně rušno. Vše začalo na jaře, když AMD představilo své dlouho očekávané procesory Ryzen, využívající architektury Zen. V průběhu roku jsme se dočkali modelů do všech segmentů trhu. Přes úvodní porodní bolesti, spojené s příchodem nové platformy, nabídla společnost AMD konečně konkurenceschopný produkt. Architektura Zen je navíc skvěle škálovatelná, tudíž se AMD podařilo dosáhnout stejného úspěchu jak v HEDT segmentu (Threadripper), tak v Enterprise (Epyc). Reakce Intelu na sebe nenechala dlouho čekat a od minulého týdne již víme, jakou bude mít podobu.

Pokud vývoj v oblasti PC hardwaru sledujete, pravděpodobně víte, že představení a spuštění platformy X299 nebylo nic, čeho bychom byli u Intelu zvyklí. Po letech stagnace to tak trochu vypadá, že AMD nachytalo Intel na švestkách a modří trochu panikaří. O peripetiích platformy X299 toho bylo napsáno a natočeno mnoho (např. zde). Pojďme se nyní podívat na to, co si Intel vlastně připravil a zda-li to zákazníkům Applu k něčemu bude.

Nově představené procesory nabídnou od 12, do 18 fyzických jader (+ HyperThreading) a dostupné budou již od příštího měsíce, tedy od září. Doplní tak levnější varianty X299 procesorů, které jsou již několik týdnů v prodeji.

intel-core-i9

Novými procesory jsou Core i9 7920x, 7940x, 7960x a 7980xe. Souhrné informace o procesorech platformy X299 najdete na obrázku níže. Ihned po představení těchto procesorů se na Apple webech a fórech začalo řešit, zda-li se právě tyto procesory neobjeví v nových iMacích Pro, které Apple chystá. Výkonu mají tyto novinky dost a cenově by odpovídaly tomu, co by mohl Apple použít. S největší pravděpodobností však zůstane platforma X299 mimo hardware Applu a to z několika důvodů.

Při představení iMacu Pro Apple prozradil několik detailů, které tyto nové procesory z nabídky vylučují. V první řadě by se mělo jednat o Xeony, které představují odlišnou produktovou řadu (byť jsou procesory Core iX na Xeonech v podstatě postaveny). Dále by měly procesory v nových Macích podporovat ECC kompatibilní operační paměti. Tedy něco, co procesory platformy X299 neumí. Dalším negativem nově představených procesorů je jejich vysoká spotřeba, resp. hodnota TDP. Ta je značně vyšší, než u podobných Xeonů. Jedná se tedy o další potenciální důvod, proč se tyto procesory v hardwaru Applu neobjeví. Tak jako tak se ovšem jedná o velmi zajímavý kus křemíku. V současné době by bylo (z hlediska čistého výkonu) nejspíše lepší, kdyby Apple postavil své nové profesionální stroje na konkurenční platformě od AMD. Testy by to měly potvrdit během pár dní…

intel-core-x-series-processor-skus

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.