Zavřít reklamu

Ti z nás, kteří nosí brýle, ať už na blízko nebo na dálku, anebo kontaktní čočky, možná v budoucnu čekají zlaté časy. Při práci na počítači, se smartphonem nebo při sledování televize by totiž díky nové technologii nemusely být potřeba. Na Kalifornské univerzitě v Berkeley pracují na displeji, jenž bude sám fungovat jako brýle – uvidíte na něj perfektně i se špatným zrakem.

Samozřejmě v současné době můžeme o této technologii zatím jen spekulovat, ale jestliže se takové obrazovky skutečně podaří vyvinout, je jistě možné, že se jich dočkáme i na iPhonech, iPadech, Macích a dalších zařízení od Applu.

Jak stojí v dokumentaci, technologie pracuje podle algoritmu, který mění obraz na základě uživatelových údajů z očního vyšetření, a to ve spolupráci s filtrem světla těsně před samotným displejem. Algoritmus mění jas každého pixelu tak, aby po průchodu zmíněným filtrem vytvořily paprsky světla na sítnici ostrý obraz. O věci, jež v případě úspěšného dotáhnutí do konce usnadní život milionům lidí, informoval server Technology Review.

„Věříme, že jsme v tuto chvíli jediní, kterým se něco takového prakticky povedlo provést,“ stojí v dokumentu. K prvnímu testování byl využit patřičně upravený iPod touch.

Na masové zavedení si ještě budeme muset několik let počkat. Vývoj takovýchto displejů je teprve na samém začátku a existuje ještě mnoho překážek, které brání jejich pohodlnému používání. Zatím bylo funkčnosti dosaženo jen při pohledu na obrazovku z přesné vzdálenosti. Navíc je zapotřebí s očima vůbec nehýbat, nebo se obraz okamžitě rozostří.

Není ani možné, aby se na displej dívalo více lidí zároveň. Ostře jej uvidí jen jeden člověk. Profesor z MIT Media Lab ovšem poznamenal, že pokud by v laboratořích použili zařízení s dostatečně vysokým rozlišením, ostrý obraz by vidělo klidně i deset lidí.

bryle-iphone-fb

Zdroj: AppleWorld

Dnes nejčtenější

.