Zavřít reklamu

Dnes je to na den přesně, co se objevila první „cizí“, nepředinstalovaná aplikace pro iPhone. Stalo se tak 20. července 2007, měsíc poté, co se první jablečný smartphone začal prodávat.

Aplikace Hello World uměla jen jedinou věc, a sice vypsat na obrazovku iPhonu hlášku stejnou jako název, známou především z programátorského prostředí. Sloužila spíš jako předzvěst, čeho všeho budeme časem s iPhonem schopni, a ukázka, jakou cestou by se měl dnešní iOS ubírat.

Programy Hello World nejsou a ani tehdy nebyly žádnou novinkou. Tato hláška bývá používána na programátorských platformách, první záznam o ní prý pochází už z roku 1974. Odborníci z Bell Laboratories ji využili při tvorbě programovacího jazyka C.

První aplikace pro iPhone z roku 2007 nebyla jen předzvěstí budoucnosti, ale i malou vzpomínkou na minulost. Když Steve Jobs v lednu 1984 představoval světu Mac, byl náležitě pyšný, že jeho počítač umí uživatele pozdravit slovy „Hello, I’m Macintosh“.

Známý je i pozdrav „Hello (Again)“, jímž byl známý přelomový iMac G3, který Jobs uvedl po návratu do Applu začátkem 90. let minulého století.

S Hello World před lety přišel hacker Nightwatch. Všem vyrazil dech, jelikož tehdy ještě neexistoval App Store a o aplikacích třetích stran si majitelé iPhonů mohli nechat jenom zdát. Nejzarputilejším obráncem tohoto stavu byl samozřejmě Jobs. Chtěl iPhone udržet co nejuzavřenější.

Povolil až v roce 2008, kdy Apple slavnostně otevřel iOS App Store. Dnes je na něm k nalezení přes 2 miliony aplikací, bez nichž už si fungování na iPhonech nedovedeme představit ani ve snu.

iPhone 2G hello world FB

Dnes nejčtenější

.