Zavřít reklamu

O životě a díle Steva Jobse, které po sobě zanechal, už vznikla opravdu široká škála různých knih, filmů a dokumentů. Není divu. Jeho život je pro mnoho lidí velmi inspirativní a zajímavý i téměř šest let od jeho smrti. Nikoho tak asi moc nepřekvapí, že o jeho životě vznikla i opera. Ta bude mít už za pár dní premiéru v Santa Fe.

Opera (R)evolution of Steve Jobs začala vznikat už v roce 2015. Jejím hlavním tvůrcem se stal hudebník Mason Bates, libreto k ní pak napsal Mark Campbell. Podle jejich slov se celé dílo nese v duchu vyprávění o práci, boji za lepší svět, rodině a poslední etapě Jobsova života. Celá opera by pak měla být prošpikována specifickými zvuky vázajících se k určitým životním událostem. Objeví se tam tak třeba i zvuky z některých jablečných produktů, které na kterých se Steve podílel.

Úvodní scéna celé opery zobrazuje představení prvního iPhonu v roce 2007. Následuje dalších devatenáct scén, které divákům představí ty nejdůležitější okamžiky Jobsova života. Autoři diváky lákají například na seznámení se se Stevem Wozniakem, práci na projektu Apple I., studia na vysoké škole či bouřlivý vztah s jeho přítelkyní a později i manželkou. Celé dílo by pak mělo být velmi nelineární a diváka by mělo právě kvůli skokům v příběhu o to více bavit.

Inspirace v životě výjimečného člověka

„Mnozí z nás chtějí změnit svět. Steve Jobs to udělal. Je to velice zajímavá a rozporuplná osoba plná kladných i záporných vlastností. Pomáhal světu budovat velké věci, zatím co si sám nevěděl rady se svými emocemi. Srdcem této premiéry je příběh výjimečného člověka, který se po celý svůj život snaží pochopit a přijmout svou vlastní smrtelnost,“ popisují operu její autoři. Z jejich slov je tak vcelku dobře patrné, že se nebude jednat o žádnou glosu nebo naopak kritiku, ale spíš střízlivý příběh plný zajímavých poselství Steva Jobse.

V opeře se mimo otce Applu objeví i další ikonické osobnosti jako je například již zmíněný Steve Wozniak, manželka Laurene Powell Jobs nebo Chrisann Brennan. Každá z těchto specifických postav by měla být vyzdvižena jedinečnou sérií zvuku, které by měly její charakter a místo v příběhu dokonale dokreslit.

 

Pokud tedy máte o víkendu cestu kolem opery v Santa Fe, určitě se tam zastavte. Z dostupných informací to totiž vypadá na opravdu parádní zážitek, který by si neměl žádný milovník Applu nechat ujít. A kdo ví, třeba bude opera tak úspěšná, že se dočkáme i zveřejnění jejího záznamu.

opera-o-životě-steva-jobse-fb

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.