Zavřít reklamu

Apple se v minulosti už nesčetněkrát nechal slyšet, že dotykový MacBook neplánuje naopak si myslí, že jeho počítače a desktopový operační systém k tomu přizpůsobené nejsou. Svůj základní notebook – MacBook Air – se tak snaží poměrně usilovně nahradit iPady, které mají bežným uživatelům na základní práci stačit. Většina ale iPad stále za náhradu MacBooku nepovažuje a naopak by si přála dotykový MacBook. A právě pro ty je tu vychytávka AirBar od společnosti Neonode, která promění obyčejný displej nejlevnějšího notebooku od Applu v dotykovou obrazovku.

AirBar byl představený v lednu na konferenci CES 2017, proto jste o něm u nás už jednou mohli číst. Důvod, proč o něm píšeme znovu, je ten, že se konečně začal prodávat – konkrétně verze pro 13″ MacBook Air. Zakoupit jej lze na Amazonu, Best Buy, Staples, u Fry’s Electronics nebo na Evine.com. Pokud se tedy o prázdninách chystáte do Spojených států nebo víte o způsobu, jak si odsud nechat produkt přivézt do Česka, pak může být AirBar váš za $99 (přibližně 2 300 Kč). Časem by se mohl dostat i na německý Amazon, kde se už nyní prodávají jiné verze.

AirBar se k MacBooku přichycuje pomocí dvou magnetů, konkrétně pod displej, a připojuje se do USB portu počítače. Hliníková lišta pak projektuje neviditelné světlo na a před displej MacBooku. Díky této světelné vrstvě pak AirBar rozezná, kam přesně jste přiložili prst, stylus nebo jakýkoli jiný předmět, který nepropouští světlo. Uživatel tak vlastně může ovládat obrazovku, aniž by se ji ve skutečnosti dotýkal a dokonce je schopen používat i gesta pro skrolování, přibližování/oddalování a posouvání.

Neonode upozorňuje, že AirBar potřebuje pod displejem 17 mm volného prostoru, což znamená, že vychytávku nelze použít na 11″ MacBooku Air, 12″ Retina MacBooku a dokonce ani na žádném MacBooku Pro. Lewis Hilsenteger z Unbox Therapy ve svém videu ukázal, že ačkoli AirBar na MacBooku Pro v základu funguje, ve výsledku není tak přesný, jak by měl být právě z důvodu nedostatečného místa mezi displejem a lištou.

AirBar funguje prakticky ihned po zapojení. Pro získání multidotykových gest je potřeba doinstalovat si speciální software, který Neonode nabízí k produktu zdarma. AirBar je také dostupný pro Windows notebooky s displeji o uhlopříčce 13,3, 14 nebo 15,6 palců.

airbar-macbook-air FB

zdroj: businesswire

Dnes nejčtenější

.