Zavřít reklamu

Loňský rok se nesl ve znamení zvyšování počtu čoček a senzorů fotoaparátů v mobilních telefonech. Nebyl to jen Apple, kdo přispěl svou troškou do mlýna. Loni se duální kamera objevila hned v několika různých modelech napříč mnoha výrobci. Tento trend by měl pokračovat i v letošním roce a jak se zdá, ustupovat nehodlá. Ba naopak. Podle článku na serveru CNET je duální kamera jen začátkem. V budoucnu se dočkáme systémů, které budou kombinovat několik senzorů a čoček v jednom mobilním zařízení.

Podle článku na CNETu, který si můžete přečíst zde, se v budoucnu dočkáme telefonů, které budou obsahovat fotoaparát s třemi, čtyřmi, pěti… a dalšími kamerami. Už nyní je na trhu mobilní telefon, který disponuje trojicí čoček, ačkoliv jedna z nich má velmi specifické využití.

Svůj předpoklad autor článku postavil na existenci zařízení s názvem L16, které v sobě kombinuje, jak název napovídá, 16 samostatných senzorů. Pokaždé, když s tímto zařízením vyfotíte snímek, až 10 senzorů zaznamená to, na co se zařízením cílíte. Výsledkem je pak obrázek s rozlišením obrovských 52 megapixelů.

V podstatě se jedná o stejný princip, jaký využívá iPhone 7 Plus. Jen je zde čoček podstatně více. Liší se například ohniskovou vzdáleností či šířkou čočky. Zařízení samo zváží, jaké konkrétní senzory pro pořízení snímku využije k tomu, aby byl výsledek co nejlepší. Využití více senzorů umožní vyšší průchod světla, sníží zrnitost a umožní pracovat s několika úrovněmi depth of field. Pokud se tato technologie osvědčí, je velmi reálné, že se vícečetné senzory fotoaparátů objeví i moderních smartphonech.

software-mobile-image

Dnes nejčtenější

.