Zavřít reklamu

Každý z vás jistě zná první iPhone (označovaný také jako iPhone 2G), ale jen málokdo jej vlastnil. V dnešní době se jedná o raritní kousek, i přesto má pár uživatelů stále funkční kus a někteří dokonce i s vůbec prvním iOS 1.0 (iPhone OS 1.0). Jen málokterý náš čtenář ale zná i první smartphone s Androidem. Jednalo se o T-mobile G1, který vyráběla společnost HTC, i proto se smartphone občas označoval jako HTC Dream.

T-mobile G1 dorazil na trh v roce 2008 s Androidem 1.0. První iPhone spatřil světlo světa už v roce 2007. Každému je tak jasné, že T-mobile G1 byla odpověď na první iPhone a Android 1.0 zase na první verzi systému iOS (tehdy ještě iPhone OS).

První Android telefon byl v mnohém jiný než jeho předchůdci. Byl jednodušší, měl zcela nový systém a nabízel mnoho pokročilých funkcí. Inspirace Applem – jejich novým telefonem a systémem – tak byla na první pohled jasná. I přesto byl T-mobile G1 stále hodně složitý, protože disponoval několika tlačítky a mechanickou vysunovací klávesnicí. Naproti tomu první iPhone měl jen jedno hlavní domovské tlačítko, virtuální klávesnici a hlavně se vše ovládalo na 3,5palcovém displeji.

Co se týče systémů, Android byl v té době o něco pokročilejší. Nabízel výrazně více možností úprav a nastavení, zatímco iPhone OS 1.0 byl značně osekaný, na domovské obrazovce vám ukázal jen čas, nebylo možné přesunovat aplikace, listovat mezi plochami a neexistoval App Store, odkud by bylo možné si nainstalovat další aplikace. Obchod s aplikacemi konkurenční Android nabízel, tehdy se jmenoval ještě Market.

Pokud vás porovnání prvního iPhonu s iPhone OS 1.0 a první Android smartphonu T-mobile G1 s Android 1.0 zajímá, pak se určitě mrkněte na nové video od EverythingApplePro. YouTuber oba zmíněné telefony vlastní i s jejich původním systémem a tak kromě výše popsaného se dozvíte například i to, který telefon byl rychlejší a který lépe fotil.

iphone-2g-vs-t-mobile-g1-fb

Dnes nejčtenější

.