Zavřít reklamu

Augmentovaná a virtuální realita měly být technologie, které zahýbou letošním rokem. První jmenovaná měla v posledních letech dobře našlápnuto zejména na PC, kde cestu vyšlapával Oculus, a HTC/Valve bylo v závěsu. Neobratné PR (Oculus) a vysoká cena (Vive) však růst těchto technologií v podstatě zastavily. V případě augmentované reality nastal boom po vydání populární hry Pokémon GO. V té době chtěl do AR investovat každý. Zájem o Pokémon GO však brutálně upadá a stejně tak i o celou technologii AR. Byla to jen nafouknutá bublina, která splaskla?

Se zajímavými daty, týkajících se AR a VR produktů, přišel server DigiTimes. Dle nich je jasně patrné, že zájem o AR a VR postupně upadá. Prodeje těchto zařízení totiž zdaleka neodpovídají původním předpokladům. V případě virtuální reality za to může několik faktorů. V první řadě stojí vysoká cena. Samotný headset je velmi nákladný a pokud k tomu připočítáme náklady na adekvátní PC, dostaneme se na velmi vysokou částku, kterou kromě nadšenců nikdo nezaplatí. A technologie potřebuje oslovit více lidí, než jen hardcore fanoušky proto, aby se uchytila. Dalším faktorem je málo VR her, respektive jakéhokoliv obsahu.

Podle analýzi dopadli všichni hráči na AR/VR trhu hůře, než předpokládali. Ať už jde o Oculus, nebo HTC/Valve (Vive), Sony (PSVR), Samsung (GearVR) nebo Google (Daydream View). Podle analytické společnosti SuperData byly produkty pro virtuální realitu největším propadákem letošního Black Friday. Očekával se velký zájem, který se ovšem zdaleka nenaplnil.

Vhledem k současnému vývoji se tak dostávají pod tlak společnosti, které do segmentu AR/VR investovaly velké peníze. Před půl rokem to vypadalo, že se bude jednat o další „velkou věc“, nyní se strachují, aby nešlo o vyhozené peníze. Mezi tyto společnosti bez pochyby patří také Apple, který již několikrát ohlásil, že vidí v augmentované realitě budoucnost. Otázkou ovšem zůstává, jestli v ní vidí budoucnost také trh a koncoví zákazníci.

oculus-rift-fb

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.