Zavřít reklamu

Jak by se vám líbilo mít vždy ten nejnovější iPhone, iPad i Mac? Mít k dispozici nejaktuálnější software na nejnovějších modelech zařízení od Applu? Někomu to může znít určitě dobře. Někteří prodejci elektroniky se již do obdobných projektů pustili a zahrnují do nich i zařízení od Applu, analytici ze společnosti CCS Insights však předpovídají, že by do budoucna mohla podobný model „hardwarového předplatného“ spustit přímo společnost Apple.

A nejedná se zrovna o extrémně vzdálenou budoucnost – odborníci mluví už o roku 2018.  „Koncept ‚Apple jako služba‘ staví na úspěchu programu iPhone Upgrade,“ říkají analytici. Myšlenka působí jednoduše: budete platit měsíční poplatek za hardware a služby, které chcete využívat. Je to stejný princip jako u Apple Music nebo již zmíněného iPhone Upgrade. Není to špatný tah – hardware od Applu je vysoce recyklovatelný a společnost zavedla fungující schéma zpětného odběru. Dopad na Apple by tedy mohl být jedině pozitivní. Příjmy Applu by se také mohly stát méně závislými na cyklech vydávání produktů – společnost by měla opakovaný, předvídatelný příjem. Takovýto systém by rovněž zpřístupnil produkty od Applu zákazníkům z řad střední třídy.

Systém „předplatného na produkty“ není jedinou předpovědí, do které se v CCS pustili. Co dalšího Applu věští? Rozšíření aplikací a služeb Applu na jiné platformy v roce 2018, vydání platformy a hardwaru pro rozšířenou realitu v roce 2017, a zapojení do „nabídkové bitvy“ o CityMapper. Analytici také spekulují o tom, že by Apple mohl začít s velkými investicemi do sportovního vysílání, a to již příští rok.  Hovoří například o zapojení Apple Watch a Apple TV a nebojí se ani sci-fi představy o tom, že sledující fanoušci budou mít díky nositelné elektronice sportovců přístup k jejich biometrickým údajům. Všechny předpovědi se s největší pravděpodobností skutečně nenaplní, některé z nich jsou však relativně reálné – a pozitivní.

iPhone 6s jack lightning FB

Zdroj: ComputerWorld.com

Dnes nejčtenější

.