Zavřít reklamu

Apple-in-China Čínská vláda zařadila deset produktů společnosti Apple na seznam produktů, které není možné nakupovat z veřejných financív. Vše je způsobeno obavou Čínské vlády z bezpečnosti, kterou podle úředníků ohrožují právě produkty Apple. Na seznamu deseti produktů s logem Apple je například iPad, iPad mini, Macbook Air nebo MacBook Pro. Apple je nejnovější americkou technologickou společností, která se dostala na vládní seznam takzvaných nežádaných produktů, které není možné nakoupit za statní peníze.

Podle čínské agentury totiž Apple stejně jako například Symantec corporation nebo Kaspersky ohrožují statní bezpečnost díky hackingu a cyberspyingu, tedy díky tomu, že produkty odesílají informace o uživatelích přímo do Applu a taktéž na servery NSA. „Když vláda zastaví nákup určitých produktů, vyšle tím signál vůči soukromým společnostem a polo-statním ogránům,“ řekl Mark Po, analytik UOB Kay Hian Ltd. v Hong Kongu pro agenturu Bloomberg a dodal: „Čínská vláda se chce ujistit, že zahraniční společnosti nemají příliš velký vliv v Číně.“

Apple jen v Číně udělal 16% z jeho 37 miliard dolarů za poslední čtvrtletí a tak je pro společnost zákaz nákupu produktů vládními společnostmi rozhodně nepříznivý. Prodeje iPadu vzrostly o 51% za poslední čtvrtletí a prodeje Macu o 39% právě v Číně a tak je otázkou, jak zareaguje na událost akciový trh, pro Apple to totiž není nic příjemného. Zvýšená obava o státní bezpečnost vyplývá z prohlášení Edwarda Snowdena, který obvinil nejen americkou vládu, ale také americké společnosti ze špionáže v ostatních zemích světa. A tak zatím co v Rusku si nekoupíte díky Putinovi výrobky z Evropské Unie, protože se ji zkrátka nelíbí, že někdo zabíjí nevinné lidi, v Číně si státní podniky nekoupí iPady, protože Edward Snowden řekl něco, co neměl.

apple-china_think-different

Dnes nejčtenější

.