Zavřít reklamu

V nabídce App Storu se začínají objevovat vážné trhliny. Apple za poslední dobu odstranil ze svého App Storu stovky nevyžádaných aplikací. Stalo se tak poté, co list The New York Times přišel se zprávou o vzestupu nákupních aplikací od čínských společností. Ty měly uživatele klamat svým zdánlivým napojením na značky, jako je Foot Locker nebo Nordstorm. Jak Apple s těmito aplikacemi naloží?

Bezpečný App Store?

Představa, že by se zrovna do App Storu dostalo takové množství falešných nebo podvodných aplikací, byla ještě donedávna zcela nepřípustná. Zatímco Android i navzdory své vývojářské politice stále s podobným obsahem bojuje, App Store se dal ještě donedávna považovat za bezpečné místo. Již loni se ale v tuctech aplikací v App Storu od Applu našel malware. Nedávno objevené falešné aplikace, z nichž některé byly přímo vytvořené za účelem získání osobních informací od uživatelů, ukázaly, že se nejednalo o ojedinělý incident.

Hledání viníka

Apple se snaží v tomto směru ukazovat prstem především na bezohledné vývojáře příslušného softwaru. Za to, že se aplikace dostaly do příček žebříčků v App Storu, nese ale také nemalou míru odpovědnosti. Schválení aplikací probíhá mnohem rychleji a individuální kontrola je méně intenzivní, než v minulosti. Apple začal dramaticky zjednodušovat proces schvalování aplikací v loňském roce. Výsledkem je zkrátka extrémně rychlé schvalování aplikací při mnohem menší kontrole. Podle Phila Schillera z Applu, který má na starost celosvětový marketing společnosti, je polovina všech aplikací schválena v průběhu 24 hodin, 90% pak v průběhu 48 hodin. Průměrná čekací doba je tedy jeden den. Schiller zkrácenou dobu schválení připisuje novým vnitřním opatřením, jako jsou personální změny a změny v zásadách. Na těch on ale nespolupracoval. Zdůraznil ale, že pravidla pro samotné aplikace se nijak nezměnila. Podle něj dostali navíc lidé, kteří aplikace hodnotí, k dispozici nástroje, díky nimž je identifikovaní kvalit aplikací ještě o něco lepší.

Důsledky

Je nemožné hodnotit automatizovaný proces Apple bez bližších detailů o způsobu, jakým funguje, jisté ale je, že neodvádí práci s takovou efektivitou, s jakou by měl. Rychlejší schvalování aplikací může mít – a má – následky v podobě škodlivých či podvodných aplikací, které jsou v rozporu s politikou Applu. Společnost tento problém však podle svého vlastního prohlášení bere velice vážně a již podnikla kroky k označování podezřelých aplikací, které pak bude podrobně zkoumat.

app-store-fb

Zdroj: Mashable.com

Dnes nejčtenější

.