Zavřít reklamu

Nový MacBook Pro nám Apple představil ve čtvrtek a ještě stále probíhají plamenné diskuze o tom, co si vlastně mají uživatelé o těchto nových počítačích myslet. Apple se k novým strojům postavil poměrně zvláštně. Řadu Air vypustil, místo ní tu máme jakousi okleštěnou verzi modelu Pro, která přišla o největší lákadlo a zároveň má ještě horší komponenty. Samotná „plnohodnotná“ řada Pro je také poměrně kontroverzní. Zejména pak, co se týče zvolených komponent a jejich případného upgradu ve formě příplatkové výbavy. 

V první řadě se jedná o fakt, že nové Macy vyšly s více než rok starou architekturou Skylake. Další zajímavostí je fakt, že Apple prezentuje MacBook Pro jako nástroj pro PROfesionály. A i přesto nabízí v 13″ variantě pouze dvoujádrové procesory (ano, vím jak funguje HyperThreading). Stejně tak je zvláštní, že je ve všech modelech maximálně 16GB RAM, což se profesionálnímu zaměření příliš nepodobá (například virtualizace se leckdy nespokojí ani s 32GB). V případě RAM pamětí však Apple poskytl další informace o tom, proč to tak vlastně je.

Společnost tak zareagovala na jeden e-mail zákazníka, který se ptal, proč nejde do MacBooků naspecifikovat více než 16GB RAM. Odpovědí bylo, že vytvoření subsystému pro dalších 16GB RAM by bylo energeticky podstatně náročnější a nebylo by to efektivní z hlediska výdrže baterie. Přidání další kapacity by podstatně zvýšilo elektrický odběr těchto komponent. Za odpovědí nestojí nikdo jiný, než marketingový ředitel Phil Shiller.

Vzhledem k architektuře Skylake se stále jedná o DDR3 RAM, ačkoliv je to jejich LP verze, která není tolik energeticky náročná. Ať už máte na „oficiální stanovisko“ jakýkoliv názor, naprosto zřejmé je, že modernější architektura Kaby Lake a následne využití úspornějších DDR4 RAM pamětí by bylo velmi přínosné. Další věcí je pak otázka, zda-li není tak trochu nesmysl prezentovat nové 13″ macy jako „Pro“ nástroje vzhledem k tomu, že jejich specifikacé žádnému profesionálnímu používání rozhodně neodpovídají (profesionálním používáním nemyslím úpravu fotek ve Photoshopu na Instagram). 15″ varianty na tom nejsou o nic lépe, dedikované grafiky jsou naprosto tragické, alespoň ovšem nabízí plnohodnotné čtyř jádrové procesory.  Jaký názor máte na nové Macy vy? Zaslouží si přízvisko Pro, nebo se chce Apple jen zalíbit masám (a rádoby profesionálům) a na opravdové profesionály již zanevřel?

macbook-pro-2016-unboxing-2

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.