Zavřít reklamu

Jedním z největších témat ohledně nového iPhone 7 je otázka, jak bude nový telefon vlastně hrát poté, co se zbavil klasického 3,5mm analogového konektoru ve prospěch digitálního Lightning portu. Jedno malé nastínění jsme vám přinesli prostřednictvím článku už dnes v noci a jak je vidět, trefili jsme se naprosto přesně.

O vnitřních komponentách nového iPhonu 7 toho bylo napsáno hodně. Také to, že obsahuje 3 DACy od Cirrus Logic, které se starají o kvalitní přenos audia. Dále že stejné DACy jsou jak v samotných Lightning EarPods, tak v přibalené redukci.

Všechno by tedy mělo nasvědčovat tomu, že kvalita zvukové produkce nebude kompromitována. Jak se ovšem ukázalo podle nejnovějšího testu, kvalita přehrávání žádná paráda není a adaptér zhoršuje výslednou kvalitu zvuku. Je to ovšem problém?

I přes to, že se inženýři Applu snažili sebevíc, podle posledního testu to vypadá, že použití redukce opravdu degraduje zvukovou kvalitu. Podle tohoto testu to vypadá, že výsledná kvalita je ještě horší, než byla minulý rok s iPhonem 6s.

S novými informacemi přišel německý magazín heise.de, který se velice detailně podíval na zvukovou kvalitu reprodukce. Zejména pak při zapojení Lightning-3,5mm adaptéru. Jeho zjištění je poměrně vážné, jelikož vyšlo najevo, že je kvalita přenosu horší než u loňského modelu s 3,5mm konektorem.

Dle autorů se například zhorší dynamický rozsah o 4,5 dB(A) pro 24 bitové hudební soubory. Pro 16 bitové soubory pak o 1,8 dB(A). Na kompletní souhrn se můžete podívat v tabulce níže. Co ovšem tato změť čísel znamená pro koncového zákazníka? Upřímně řečeno, 99% lidí rozdíl nepozná. Jediný, kdo bude schopný zaznamenat mírnou změnu v kvalitě, jsou audiofilové, kteří jsou zvyklí poslouchat 24 bitové hudební soubory za použití té nejlepší techniky. Ti pak pravděpodobně poznají, že něco není zcela v pořádku.

Běžný uživatel, který streamuje hudbu ze Spotify/Apple Music, a používá při tom Apple EarPods či jiná standardní (ne-audio/HiFi) sluchátka, rozdíl rozhodně nezaznamená. To ovšem neznamená, že by soudruzi někde neudělali chybu…

apple earpods reduction quality test

lightning-to-35mm-jack-adapter-fb
Lightning to 3,5mm jack adapter

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.