Zavřít reklamu

O tom, že je 3,5mm jack minulostí, se nás již snaží přesvědčit Apple. V novém iPhonu 7 prostě není a uživatelé si musí poradit jinak. Není to ovšem jen Apple, kdo má podobné myšlenky. Krátce po uvedení nového iPhonu 7 jsme vás informovali o tom, že Samsung začal zvažovat odstranění 3,5mm konektoru v nadcházejících top modelech. Tato zpráva by mohla být jen výstřelem do prázdna, jakožto reakcí na novinky Applu. Co ovšem výstřelem do prázdna není, je několik týdnů staré prohlášení od Intelu, který se odstranění 3,5mm konektoru také nevyhýbá. Naopak, budoucnost vidí v USB-C konektoru. A právě konzorcium dohlížející na standardizaci tohoto konektoru vydalo nový standard, který ošetřuje přenos zvuku přes tento typ konektoru.

Na nový standard, který ustanoví specifická pravidla, se čekalo už několik měsíců. Nyní je tady a výrobci ho mají k dispozici. Nový standard by měl zajistit to, že všichni výrobci budou k přenosu zvuku přes USB-C konektor přistupovat stejně. Unifikace přenosu je důležitá pro široké nasazení napříč všemi možnými zařízeními. Od mobilních telefonů, přes tablety, notebooky a počítače.

Nový standard s názvem Audio Device Class 3.0, a USB Implementers Forum, které za ní stojí, má jeden hlavní cíl. Nahradit klasický 3,5mm audio konektor moderním rozhraním, které bude multifunkční. Tedy stejný postup, jaký aplikuje Apple, ovšem na otevřeném standardu, oproti proprietárnímu konektoru Lightning. Hlavní výhodou zahození 3,5mm konektoru by měly být tenčí zařízení, lepší voděodolnost a nový prostor pro inovace. Uvidíme tedy, jak dlouho bude tento přechod z analogu na digitál trvat.

usb-c-phone

Zdroj: Engadget

Dnes nejčtenější

.