Zavřít reklamu

Apple je v očích Evropské unie mezi výrobci smartphonů takovou černou ovcí, protože zatímco ostatní používají standardní USB, Apple má Lightning konektor. Možná jej ale bude muset změnit, alespoň tedy v zemích Evropské unie. Evropská komise tvrdí, kvůli různým nabíječkám ročně vznikne až 51 tisíc tun elektronického odpadu.

V roce 2009 podepsalo dobrovolné memorandum 14 předních světových technologických společností (Apple, Samsung, Huawei, Nokia aj.), které uznaly potřebu harmonizace standardu pro nabíjecí adaptéry. Měla být uskutečněna s modely přicházejícími na trh roku 2011, některé společnosti ale přechod nezvládly a zavázaly se přejít na USB standard až roku 2014. Evropská komise však pochopitelně stále není spokojena a Apple jí zřejmě leží v žaludku.

Tento konektor bude možná brzy minulostí:

Margrethe Vestagerová, evropská komisařka pro hospodářskou soutěž, uvedla, že na základě neuspokojivého pokroku s přístupem k jednotnému standardu zahájí komise studii, která by měla nalézt a zhodnotit náklady a přínosy dalších možností řešení této situace. Nejpravděpodobnějším řešením se v tuto chvíli jeví povinnost Applu v budoucnu přejít na USB. Komisařka rozhodně nemluví jen tak do větru a „problém“ se bude snažit řešit. V minulosti její kancelář udělila několikrát pokutu Googlu. Apple se ale bude snažit udržet svůj Lightning co nejdéle. Hlavním důvodem jsou licenční poplatky každého příslušenství vyrobeného třetí stranou využívající Lightning konektor, ze kterého Apple dostane až 4 dolary.

usb-c-to-lightning-cable

Dnes nejčtenější

.