Zavřít reklamu

Apple PencilDlouho o sobě nedal vědět americký patentový úřad ohledně nějakého nového patentu Applu. To se však dnes mění a máme tu 2 nové přírůstky do rodiny, které byly minulý čtvrtek schváleny patentovým úřadem USA. První patent se týká stylusu, který by měl mít po svém těle senzomotorické prvky a v druhém případě jde o specifické řešení UI pro iOS, které se dokáže přizpůsobit tomu, zda-li je uživatel zařízení pravák nebo levák. Oba patenty byly úřadu předloženy už v roce 2014, schválení tedy trvá téměř 2 roky, které jsou v tomto oboru velmi drahocenným časem. 

První patent Applu s názvem „Stylus s dotykovým senzorem“ se týká Apple Pencil. V návrhu patentu je tělo stylusu poseto dotykovými panely, které zaznamenávají styl, polohu a způsob držení uživatelových prstů. Tyto informace pak mohou posloužit jako vstupní data pro UI zařízení, ke kterému je stylus připojený. Senzory by měly mít schopnost multidotykového rozpoznávání. Dotykové panely by také měly obsahovat tlakové senzory, tudíž by měly být schopny pracovat na podobném principu, jako dnešní Force Touch. Využití tohoto způsobu ovládání je široké, zejména v oblasti, kde je potřeba jemná motorika a citlivá manipulace.

17345-14766-160623-Stylus-l

Druhý patent se týká „Elektronického zařízení které detekuje jakou rukou ho uživatel ovládá“. Na základě několika pohybových informací, které zpracovává systém zařízení, se interface uzpůsobí tomu, zda-li ho používá pravák nebo levák. Jedná se zejména o posunutí ikon a softwarových ovládacích prvků na jednu stranu telefonu, dle motorické preference uživatele. Toto řešení může být velmi nápomocné, vzhledem k tomu že spousta současných uživatelů má problémy s dosahem na celou obrazovku, vzhledem k větším iPhonům/iPadům.

17345-14767-160623-Hand-l
Apple Pencil iPad Pro

Zdroj: Appleinsider

Dnes nejčtenější

.